Liam Neeson herkent u natuurlijk meteen. In de spannende thriller Unknown speelt hij echter een man wiens identiteit werd gestolen. ‘Who the hell are you?’

Dr. Martin Harris (Liam Neeson) arriveert met zijn vrouw Elizabeth (January Jones) in Berlijn voor een conferentie over biotechnologie. Wanneer hij zijn intrek neemt in Hotel Adlon Kempinksi, ontdekt hij dat zijn koffertje met paspoort op het vliegveld is blijven staan.

Hij haast zich terug, krijgt een taxiongeluk en ontwaakt na een coma van vier dagen in het ziekenhuis als patiënt-zonder-naam.

Het lijkt, voor de eerste minuten van een actiethriller, een wel erg ongeloofwaardige aaneenschakeling van toevalligheden. En dat is het ook. Harris is namelijk verwikkeld geraakt in een ingenieus complot. Zijn eigen vrouw herkent hem niet meer en een wildvreemde vent (Aidan Quinn) stelt zich nu voor als… Dr. Martin Harris!

Internationale samenzwering

Wat is hier aan de hand? Hoe kan hij zijn identiteit bewijzen? Dr. Bressler, met wie hij een afspraak had, kent hem alleen via e-mail. Internet levert 400 verschillende Martin Harris’ op.

Op de site van zijn universiteit is zijn portretfoto vervangen door die van de bedrieger. Is hij soms gek geworden? Zijn dit de gevolgen van de coma?

Unknown is zo’n verhaal waar Alfred Hitchcock raad mee had geweten. Een gewone burgerman stuit, net als in North by Northwest, per ongeluk op een internationale samenzwering. Zolang je kunt raden naar wat er precies aan hand zou kunnen zijn, is het leuk. En regisseur Jaume Collet-Serra weet dat gelukkig heel lang te rekken.

Flair

Collet-Serra is een regisseursnaam om te onthouden. De 37-jarige Spanjaard debuteerde in 2005 met House of Wax, werkt tegenwoordig in de VS en maakte in 2009 de verrassende griezelfilm Orphan. Unknown had in andere handen heel middelmatig kunnen worden. Collet-Serra geeft de film behoorlijk wat flair.

Wat niet wil zeggen dat de film geen clichés bevat. Wanneer Harris naamloos en alleen door Berlijn zwerft, belandt hij natuurlijk voor een louche hotel naast de ‘Erotik Shop’. Wanneer hij, in een poging de gebeurtenissen te reconstrueren, de naam van het taxibedrijf opzoekt, scheurt hij die pagina uiteraard uit het telefoonboek.

Stasi

Via dat taxibedrijf vindt Harris de vrouwelijke chauffeur Gina (Diane Kruger) terug. Samen ontrafelen ze het mysterie. Het leidt tot een aantal spectaculaire autoachtervolgingen door Berlijn en een verrassende ontmoeting met een voormalig medewerker (gespeeld door Bruno Ganz) van de Oost-Duitse veiligheidsdienst Stasi.

In de finale, wanneer alle kaarten op tafel liggen, beginnen de plotgaten, clichés en onwaarschijnlijkheden zich in rap tempo op te stapelen. Gelukkig heeft u dan al een heel aardige thriller achter de rug én een kostelijke scène met Bruno Ganz en Frank Langella.

We moeten ons inhouden om er niets over te verklappen. Unknown is inderdaad het beste, wanneer u echt helemaal van niets weet.

In 44 zalen

Bekijk trailer

Get the Flash Playerto see this player.