B-film in Machete-stijl, met buitensporig cartoonesk geweld. Rutger Hauer speelt een dakloze die in opstand komt tegen proleten.

In 2007 kwamen Robert Rodriguez en Quentin Tarantino met het project Grindhouse, een double bill van twee B-films van de regisseurs zelf (Planet Terror en Death Proof) onderbroken door vier fake-trailers.

Dat principe - trailers maken van niet-bestaande films – werkte aanstekelijk op Youtube. Eén van de vier Grindhouse-trailers leverde vorig jaar alsnog een film op, het aanstekelijke Machete. En deze week komt Hobo with a Shotgun uit, gebaseerd op de gelijknamige fake-trailer die ook al een hit was op Youtube.

Vigilante

Het principe van Hobo with a Shotgun is vergelijkbaar met dat van Machete: extreem en cartoonesk geweld van een eenzame wreker tegen een overmacht van corrupte wetsdienaars. Voor zo’n concept is het wel raadzaam dat zo’n zogenaamde vigilante op de sympathie van het publiek kan rekenen.

Bij Machete werd de wreker gespeeld door de eeuwige bijrolspeler Danny Trejo, een pokdalige ex-bajesklant die hiermee zijn eerste hoofdrol in de wacht sleepte. Bij Hobo is de titelrol ook in goede handen, want good old Rutger Hauer speelt met zichtbaar plezier de wrekende zwerver.

Grasmaaier

Hauer belandt als de naamloze Hobo (zwerver dus) in een verdorven Amerikaans stadje waarbij vergeleken Sin City een oase van rust is. De politie is door en door corrupt dankzij steekpenningen van de verdorven Drake, een nachtclubeigenaar die het stadje in zijn zak heeft en met zijn sadistische zoons een waar terreurbewind uitoefent.

Hobo Hauer houdt zich aanvankelijk afzijdig – zijn enige levensdoel is geld bijeen bedelen voor de grasmaaier waarmee hij een nieuw bestaan wil opbouwen. Maar wanneer de pandjesbaas waar zijn gedroomde grasmaaier staat wordt overvallen kan hij zich niet langer afzijdig houden en grijpt hij naar een shotgun die in dezelfde winkel hangt.

Overacting en bloedfonteinen

Hobo with a Shotgun is een bewust lachwekkend bloedbad dat teruggrijpt op de wraakfilms van de jaren tachtig. De film is het meest vermakelijk zolang Hauer in beeld is, maar zakt ernstig in als het verhaal aan de bijrollen worden overgelaten. Die waren bij Machete beter ingevuld.

Maar liefhebbers van cartoonesk geweld kunnen bij Hobo hun vingers aflikken. Fijnproevers hebben uiteraard niets te zoeken bij deze parade van overacting en bloedfonteinen.

In 6 zalen

Lees het interview dat NU.nl had met Rutger Hauer

Bekijk de trailer

Get the Flash Playerto see this player.