Gebulder en gebeuk: verwacht van een spektakelfilm over de Noorse God van de Donder geen subtiliteit.

Na Spiderman en The Hulk is Marvel nu echt begonnen aan de verfilming van tweederangs superhelden. Iron Man (2008) bleek nog een verrassend leuke film op te leveren, maar The Fantastic Four en Wolverine vielen tegen. Hoe brengen de machtige Thor en zijn hamer het er van af?

Thor, zoon en troonopvolger van Odin, heerser van Asgard, is een blonde supergod. Maar de jongeman is ook een tikje overmoedig. Zijn roekeloosheid veroorzaakt zelfs een nieuwe oorlog met Laufey, de heerser van Jotunheim. Odin is daar woedend over en verbant Thor naar de aarde, waar hij als een komeet neerstort.

Machtig en groots

De landing van de mythologische spierbundel maakt veel indruk, vooral bij wetenschapster annex muurbloempje Jane Foster. Ook de hamer, die Odin zijn zoon nastuurt, valt op. Het ding steekt muurvast in een inslagkrater in New Mexico. Niemand slaagt erin het los te wrikken. Dat kan alleen Thor, áls hij weer waardig is.

Thor zal zich dus moeten bewijzen. In Asgard heeft zijn kwade broer Loki de macht overgenomen. In Jotunheim bereiden de reusachtige blauwe Frost Giants zich voor op de aanval. En op aarde meldt zich een nog indrukwekkendere tegenstander: The Destroyer.

Digitale designs

Machtig en groots zijn in Thor 3D vooral de digitale designs. De drie werelden waarin het verhaal zich afspeelt zien er schitterend uit. The Destroyer, een soort wandelende vuurkorf, is ook de moeite waard. Regisseur Kenneth Branagh brengt het gelikt in beeld met veel clichématige schuine hoeken en rondzwierend camera’s.

Origineel is het allemaal niet. Wanneer we vroeg in de film kennismaken met Thor (atletisch, vrolijk, blond) en zijn broer Loki (ielig, somber, zwart haar) weten we al hoe laat het is. De drie werelden leveren gevarieerde decors op, maar helaas ook een script dat heen en weer schiet tussen hoogdravende fantasy en brave komedie.

The Avengers

De Australische hunk Chris Hemsworth, als de beetje simpele Noorse dondergod, is met zijn enthousiaste spel nog het meest aanstekelijk. Anthony Hopkins (Odin), Natalie Portman (Jane) en Stellan Skarsgard (als collega-wetenschapper) zijn goede acteurs, maar hier alleen bezig met hun loonstrookje.

In juli verschijnt de volgende Marvel-held ten tonele: Captain America: The First Avenger. In mei 2012 zijn ze er allemaal tegelijkertijd:, Captain America, Thor, Iron Man en The Incredible Hulk treden dan aan in The Avengers. Het is te hopen dat die films behalve de popcornverkoop, ook de verbeelding wat meer zullen stimuleren.

In 80 zalen

Bekijk trailer

Get the Flash Playerto see this player.