Ook deze week landen er aliens in uw bioscoop. Met één enkele print maakt Monsters aanmerkelijk minder kabaal dan z’n recente soortgenoten. Toch is juist deze sciencefictionfilm de origineelste.

Nauwelijks zijn we bijgekomen van de stofzuigende aliens in Skyline en het geratel der machinegeweren in World Invasion: Battle Los Angeles, of we krijgen te maken met een nieuwe buitenaardse invasie. Monsters van regisseur Gareth Edwards is echter een specimen van een totaal ander soort film.

De buitenaardse wezens zelf, we zien ze al in de eerste paar minuten, verschillen zo op het oog niet veel van hun collega’s in andere films: ze zijn huizenhoog en ze beschikken over enorme octopusachtige tentakels. Ze landden zes jaar geleden in een neergestorte ruimtesonde. Nu leven en planten zij zich voort in Mexico.

Infected Zone

Dat gebied wordt ‘The Infected Zone’ genoemd en de hoge hekken beginnen zo’n 200 kilometer van de laatste veilige haven. Andrew Kaulder, een cynische fotograaf, krijgt opdracht om Sam, de dochter van zijn baas, op de boot naar de V.S. te zetten.

Door zijn onhandigheid zijn ze in plaats daarvan gedwongen door de Zone te reizen.

Verkeersborden, gasmaskers, een herdenkingsdienst voor de slachtoffers en ruw weggesmeten wrakstukken van boten en treinen waarschuwen Kaulder en Sam voor wat hen te wachten staat. ’s Nachts produceren de buitenaardse wezens klagende, walvisachtige geluiden. Boven de horizon patrouilleren straaljagers.

Variëteit

Maar niet alles is wat het lijkt. Verwacht van Monsters geen razendsnelle actie of huiveringwekkende spanning. Heel lang is er zelfs geen tentakel te zien. Wanneer, in de finale, de aliens dan eindelijk in volle glorie te zien zijn en oplichten in de nacht, roepen zij een heel ander gevoel op dat u zult hebben verwacht.

Monsters is een sciencefictionfilm van de nieuwe variëteit. Net als het Zuid-Afrikaanse District 9 moet de film het vooral hebben van ideeën. District 9 was een nauwelijks verholen commentaar op de Apartheid. Monsters heeft veel te zeggen over de oorlog in Irak, de orkaan Katrina en de muur tussen de VS en Mexico.

Sfeerschets

Beide films hadden bovendien een klein budget. Monsters werd voor 800.000 dollar op locatie gefilmd. Edwards improviseerde de film bij elkaar met een digitale camera en een geluidsman. Digitale effecten gebruikte hij spaarzaam. Het resultaat is een unieke en zelfs poëtische sfeerschets. ‘There are many extra-terrestrials in the trees.’

Bij een schets blijft het jammer genoeg wel een beetje. Monsters krijgt nooit echt vaart. Kaulder en Sam flirten wat met elkaar; maar noch de romance, noch de lange tocht door het oerwoud wordt erg dramatisch uitgewerkt. Monsters is uniek, maar niet feilloos: een sterk idee op zoek naar een verhaal.

In 1 zaal

Bekijk de trailer

Get the Flash Playerto see this player.