Mislukte komedie, gebaseerd op de gelijknamige film uit 1981. Met Russell Brand als alcoholistische miljonair en Helen Mirren als zijn oppas.

De Britse komiek Russell Brand beleefde zijn doorbraak als acteur toen hij drie jaar terug in Forgetting Sarah Marshall een hilarische bijrol speelde als verveelde popster Aldous Snow.

Dat maakte zo’n indruk dat er vorig jaar een tweede film rond het personage Aldous Snow werd gemaakt, Get Him to the Greek.

Benevelde miljonair

Die film bevatte meer Russell Brand, maar was een stuk minder leuk. Dat Brand het blijkbaar beter doet in een bijrol dan in een hoofdrol had een waarschuwing moeten zijn voor de makers van Arthur.

Maar die zagen in Russell Brand de ideale opvolger van Dudley Moore, de komiek die de rol van immer benevelde miljonair Arthur in 1981 speelde.

Nanny

Destijds was Arthur een kinderlijk aangelegde dronkaard met een Engelse butler (John Gielgud) als oppas. De hedendaagse Arthur heeft een nanny, een kinderjuf, gespeeld door Helen Mirren.

Maar de hoofdrolspeler zelf is nog steeds een onverantwoordelijke miljonair. Ook wanneer zijn moeder dreigt hem te onterven neemt hij dat nauwelijks serieus.

Bitchy

Arthur kan aan onterving ontkomen door zijn moeder zijn zin te geven en te trouwen met de bitchy Susan (Jennifer Garner). Maar hij ziet meer in de al even kinderlijke Naomi (Greta Gerwig), die hij in New York tegenkomt.

Kiest Arthur voor zijn kapitaal of zijn hart? En waarom duurt het bijna twee uur voordat hij deze voorspelbare keuze maakt?

Lapzwans

Arthur is een vervelende komedie omdat Brand in een grote dosis domweg niet leuk is, zeker wanneer hij de helft van de tijd moet spelen dat hij dronken is.

Niet dat het origineel nu zo’n klassieker is: de trailer van Arthur uit 1981 bekijken is al genoeg om een hekel te krijgen aan lapzwans Dudley Moore met zijn schaapachtige schaterlach.

Mirren

Helen Mirren weet de boel nog een beetje te redden met haar droge opmerkingen, maar ook zij kan niet voorkomen dat de komedie afglijdt van slap naar sentimenteel.

Bovendien is het verhaaltje dun en voorspelbaar, zeker voor een film van bijna twee uur. De volgende keer minder Brand graag, en liefst in een pittiger dosis.

Vanaf 2 mei in de bioscoop

Lees het interview dat NU.nl had met Russell Brand

Bekijk de trailer

Get the Flash Playerto see this player.