Kostschooldrama met science fictionelementen. Met Keira Knightley, Carey Mulligan en Andrew Garfield

Met spoilers is uw NU.nl-filmrecensent altijd voorzichtig: de trailers van filmmaatschappijen verraden doorgaans veel meer. Toch is het soms erg lastig om zo min mogelijk van een film te verklappen.

Neem nu Never Let Me Go: eigenlijk geef je al iets weg door alleen maar het genre te melden. Want op het eerste gezicht betreft het hier een Brits kostschooldrama.

Polsbandje

In een niet nader gespecificeerde periode in het verleden volgen we drie kinderen, Kathy, Tommy en Ruth, die opgroeien op een strenge kostschool. Ogenschijnlijk een zeer traditionele omgeving, totdat blijkt dat de kinderen in- en uitchecken met een elektronisch polsbandje.

Dan gaat de toeschouwer zich afvragen: in welke tijd speelt de film? En wat voor genre film is Never Let Me Go eigenlijk?

Kathy, Tommy en Ruth

Wie het boek van Kazuo Ishiguro (The Remains of the Day) heeft gelezen, weet dat Never Let Me Go science fiction-elementen bevat. Pas later zal blijken wat de lotsbestemming van de kinderen in deze kostschool is.

Tegen die tijd zijn Kathy, Tommy en Ruth tieners en worden ze gespeeld door Carey Mulligan, Andrew Garfield en Keira Knightley.

Werkboederij

Kathy is verliefd op Tommy, maar te verlegen om iets te ondernemen. Eigenlijk is Tommy ook verliefd op Kathy, maar hij laat zich overrompelen door Ruth, die wel toenadering durft te zoeken.

Dat gebeurt wanneer het drietal is overgeplaatst van de kostschool naar een werkboerderij. Kathy moet daar toezien hoe Tommy zich laat verleiden door de redelijk vrijgevochten Ruth.

Driehoeksverhouding

Die driehoeksverhouding vormt het kloppende hart van de film, en zal ook de basis vormen voor het drama dat zich later ontrolt. Tussendoor speelt nog altijd het gegeven dat de kostschoolleerlingen voor iets speciaals bestemd zijn – en nee, het betreft hier geen Harry Potter-achtige perikelen.

Maar dat het verhaal uiterst traag wordt verteld maakt dat geheim er niet intrigerender op.

Anticlimax

Wanneer dat geheim eindelijk wordt onthuld is het eerder een anticlimax dan een wereldschokkende onthulling. Zo leidt het hele sf-element meer af dan dat het iets toevoegt aan het tragische drama. Alsof de verliefde butler uit The Remains of the Day ineens een alien blijkt. Een conventioneler driehoeksdrama had meer indruk gemaakt.

In 20 zalen

Bekijk de trailer

Get the Flash Playerto see this player.