Nu Henry de gevangenisstraf heeft uitgezeten, kan hij de misdaad net zo goed ook maar begaan. Warme misdaadkomedie met Keanu Reeves, James Caan en Vera Farmiga.

De misdaad van Henry (Keanu Reeves) is een bankoverval. De eerste keer raakt hij er per ongeluk bij betrokken. Louche Eddie Vibes vraagt hem naar de bank te rijden en de motor te laten draaien terwijl Eddie en een paar (gemaskerde) types ‘even iets regelen’. Onschuldige Henry weet niet wat hem overkomt wanneer hij wordt aangehouden.

De tweede keer, en drie lange gevangenisjaren later, weet Henry exact wat hij doet. Hij heeft ontdekt dat er een tunnel ligt tussen de bank en het naastgelegen Orpheum theater. Met de hulp van zijn oude celmaat Max (James Caan) en de driftige toneelspeelster Julie (Vera Farmiga) bedenkt hij een plan om de kluis leeg te halen.

Geen ruggengraat

Wie Keanu Reeves als actieheld uit The Matrix en Speed kent, zal moeten wennen aan suffe Henry. De held van Henry’s Crime is, zeker de eerste vijftien minuten, een apathische sul met een saaie baan.

Henry stond op school al te boek als de ‘aardigste jongen van de klas’, maar eigen dromen of een ruggengraat heeft hij niet.

Gelukkig doen de bankkraak en Julie wat lef en ambitie in hem ontvlammen. Henry ontdekt bovendien zijn verborgen talent. Een belangrijk onderdeel van het ingewikkelde roofplan is namelijk dat Henry de hoofdrol moet spelen in het beroemde toneelstuk dat in het Orpheum in première gaat: De Kersentuin van Tjechov.

Komisch toneelstuk

En zo, terwijl Henry met een aanplakbaard de rol van Lopakhin speelt en op het podium Julie een welgemeende toneelkus mag geven, wordt er in zijn kleedkamer dus druk gegraven. Natuurlijk blijven de voorbereidingen voor de bankroof niet onopgemerkt. Het aantal handlangers groeit en daarmee de komische complicaties.

Henry’s Crime laat zichzelf ook een beetje bekijken als een komisch toneelstuk. Zo’n misdaadblijspel moet het meestal hebben van spitse dialogen en leuke personages, en die zijn hier ruim voorhanden: de flamboyante Russische toneelregisseur, de louche Eddie Vibes, de melancholische bankbeveiliger Frank…

Buit

James Caan is de grappigste. Max zat jaren in de gevangenis en wist telkens te voorkomen dat hij vervroegd zou worden vrijgelaten. Hij vond het gewoonweg veel te leuk in de bak! Dat hij toch naar buiten kwam deed hij louter voor Henry. Die vriendschap is het hart van Henry´s Crime.

Reeves is geen groot acteur. Zolang Caan en Farmiga nog niet in beeld zijn, is het zelfs een beetje doorbijten met de vaak wel erg naïef en niet altijd geloofwaardig neergezette Henry.

Maar goed, dat is natuurlijk ook de boodschap: Reeves, Henry, iedereen; we hoeven het gelukkig niet alleen te doen. De echte buit ligt helemaal niet in die bankkluis en laat zich ook niet in dollars uitrekenen.

Bekijk trailer:

Get the Flash Player to see this player.

In 6 zalen