SF-film die door een overdaad aan oorlogsheroïek meer een propagandafilm voor de Marine lijkt. Met Aaron Eckhart als ijzervreter.

Vorige week lieten de buitenaardse wezens zich nog van hun vriendelijkste kant zien, met de blowende alien Paul in de gelijknamige film, maar deze week is het menens in World Invasion: Battle Los Angeles. Aliens vallen massaal de aarde aan – en ze doen dit niet om de wietvoorraad te veroveren.

De film opent meteen met de hevige veldslag om Los Angeles, waar sergeant Nantz (Aaron Eckhart) en zijn mannen zwaar onder vuur liggen. Na deze proloog wordt de klok 24 uur teruggedraaid, naar het etmaal vóór de invasie, om de toeschouwers kennis te laten maken met de hoofdrolspelers.

Oorlogsfilmclichés

Die zijn uit de clichémal van de oorlogsfilm/Vietnamfilm/Irakfilm getrokken: de ijzervreter die vlak voor zijn pensioen zit (Eckhart); de marinier wiens broer is gesneuveld, de marinier die gaat trouwen, de marinier die vader wordt, de getraumatiseerde marinier – noem maar op. Het wachten is op de aliens, in de hoop dat die verrassender zijn.

Helaas hebben ook de aliens te goed naar films gekeken, in dit geval sf-films als The War of the Worlds. Het zijn vechtmachines met maar één stand: destroy! Aan Nantz en zijn mannen de zware taak om de resterende burgers uit Santa Monica te evacueren voordat de strijd om LA in alle hevigheid zal losbarsten.

Black Hawk Down with aliens

Regisseur Liebesman noemde Battle L.A. ‘Black Hawk Down with aliens’ en inderdaad leunt Battle L.A. net zo zwaar op heroïek en opofferingsgezindheid als die film.

Maar te midden van de puinhopen van L.A. doet al die Navy-heroïek en retoriek aan als misplaatste propaganda, en de film zelf eerder als een Starship Troopers zonder gevoel voor humor.

Stupide dialogen

Als actiefilm is Battle L.A. redelijk geslaagd, doordat de immense vernietigingen worden teruggebracht tot een overzichtelijke missie rond een handvol mariniers en burgers.

Maar de opeenhoping van oorlogsfilmclichés en stupide dialogen doen de film de das om: of je ergert je dood, of je schiet in de lach om zoveel onzin.

Bekijk de trailer:

Get the Flash Player to see this player.


In 59 zalen