Aardige animatiefilm van de makers van Ice Age. Blauwe ara groeit op in koud Minnesota en keert terug naar warm Brazilië.

Rio de Janeiro is een populaire bestemming deze zomer: over twee weken doen de snelheidsduivels van Fast & Furious 5 de wereldstad aan, en deze week komen het beroemde Suikerbrood en het al even bekende Jezusbeeld prominent in beeld in de animatiefilm Rio – de titel zegt het al.

Rio begint de jungle, waar vrolijke vogels een Busby Berkeley-achtig openingsballet verzorgen. Het blauwe arakuikentje Blu wil wel meedoen, maar hij kan nog niet vliegen. Dat wordt Blu fataal, want stropers hebben het op felgekleurde vogels gemunt. Blu wordt gepakt en verscheept naar de VS.

Brasil

Daar groeit hij op in koud Minnesota, maar zijn liefhebbende bazin Linda zorgt dat het Blu aan niets ontbreekt. Vliegen heeft hij nooit geleerd, hoeft Blu ook niet als veredelde huismus.

Maar dan wordt Linda benaderd door een Braziliaanse ornitholoog die Blu naar Brazilië wil meenemen, om hem daar te laten paren en zo het voortbestaan van de soort te garanderen. Na enig geaarzel gaan Blu én Linda naar Brazilië.

Samba!

Rio houdt de vaart er goed in, want al na een kwartier zit de kijker in een warmbloedig Brazilië dat aan alle reisgidsclichés voldoet. Samba! Voetbalgekte! Favelas! Carnaval! In Rio aangekomen gaat het gaspedaal nog verder in, en passeren bijfiguren van velerlei pluimage de revue.

Wanneer Blu ook nog wordt gestolen begint Linda een wanhopige zoekactie in de miljoenenstad.

Angry Birds

Rio ziet er fantastisch en kleurrijk uit, en de 3D-effecten worden in de vele vliegscènes optimaal benut. Maar het ligt niet alleen aan de vaart dat geen personage beklijft. Blu is een ara zonder charisma, vergeleken met de dieren uit de Ice Age-serie.

En de Angry Birds van het populaire spel komen helaas alleen even voorbij. Rio is prima paasvermaak, maar ook een doorsnee animatiefilm.

In 199 zalen

Get the Flash Player to see this player.