SF-komedie waarin twee Britse nerds op UFO-bedevaart in de VS een relaxte alien tegenkomen. Met Simon Pegg en Nick Frost.

Met Shaun of the Dead (2004) maakten de Britse bleekneus Simon Pegg en de dito dikzak Nick Frost een geestige zombiefilmparodie die tóch spannend was.

Met Paulproberen ze hetzelfde te doen voor de science fiction-film: een parodie maken die tegelijkertijd een hommage aan het genre is.

Nerds & geeks

De Britse Nick & Simon zijn niet te beroerd zichzelf als sf-nerds te kakken te zetten; ze spelen twee geeks die op UFO-bedevaart zijn in de VS.

De eerste stop die Greame (Pegg) en Clive maken is de Comic-Con, een jaarlijkse sf- strip- en filmbeurs in San Diego, die als het ultieme mekka voor nerds geldt.

Area 51

Daarna begint de reis pas goed, want per camper doen ze de heilige bedevaartsoorden van UFO-geeks aan: Area 51 in Nevada natuurlijk, en de mysterieuze Black Mailbox.

Maar onderweg hebben ze een close encounter die hun stoutste dromen overtreft: ze stuiten op een heuse alien.

Bekijk de trailer

Deze Paul blijkt een welbespraakte (stem van Seth Rogen) en goedgemutste alien, die graag een jointje rookt en weinig kwaads in zin heeft. Wel wil hij na zestig jaar op de aarde graag terug naar zijn ruimteschip.

Of Greame en Clive hem even een lift willen geven? Daar moeten de overdonderde UFO-nerds toch even over nadenken.

Men in Black

Met Paul in de camper zijn ze meteen het doelwit van Men in Black die ook jacht maken op de ontsnapte alien. En geflipte christenen zien in Paul het werk van de duivel, reden genoeg om naar de wapens te grijpen.

De vakantievierende nerds moeten zich van hun heldhaftige kant laten zien, maar gelukkig kent Paul ook een paar trucs.

Blowende alien

Het duurt even voor Paul op gang komt, maar dan is het een geslaagde ode aan sf-films, vol verwijzingen voor de liefhebbers.

Het niveau van Shaun of the Dead wordt helaas niet gehaald, maar de blowende alien Paul verdient als sf-personage al net zo’n klassieke status als zijn brave broertje E.T.

In 9 zalen