Filmster slaapwandelt door het leven in hip Hollywood-hotel. Dromerige tragikomedie van Sofia Coppola won Gouden Leeuw in Venetië.

Met Lost in Translation maakte Sofia Coppola een even melancholische als vermakelijke film over het ronddwalen in de overgangsfase die een vreemde stad, gecombineerd met een jetlag, kan opleveren.

Bill Murray was subliem als de ingedutte filmster en Scarlett Johansson betoverend als de jonge blonde vrouw die hem wakker schudt.

Hollywood

Met Somewhere heeft Sofia Coppola opnieuw een film gemaakt over een slaapwandelende filmster in een hotel, die door een jongere vrouw wordt wakker geschud, maar de verschillen zijn minstens even groot als de overeenkomsten.

Het hotel staat nu in Hollywood, zodat tijdverschillen en taalproblemen niet aan de orde zijn. En het jonge meisje is in Somewhere de dochter van de filmster.

Bekijk de video

Die filmster heet Johnny Marco (sterke rol van Stephen Dorff) en hij is in een stuurloze fase beland. Hij speelt de hoofdrol in een actiefilm, maar wanneer hij op een persconferentie vragen krijgt over zijn rol weet hij niets zinnigs uit te brengen.

Nu zijn het ook vooral domme vragen, al blijft er één pijnlijk in de lucht hangen: ‘Wie is Johnny Marco?’

Slaapverwekkend paaldansen

Johnny Marco lijkt een feestbeest: in een dronken bui breekt hij zijn arm. Maar wanneer hij als troost twee strippers laat paaldansen in zijn kamer valt hij tijdens hun optreden in slaap.

Behoorlijk blasé dus. Zijn verveelde leventje verandert wanneer zijn dochter Cleo (Elle Fanning) bij hem komt logeren. Terwijl hij slaapt schrijft ze haar naam op zijn gips; op zijn andere arm heeft Marco haar naam al getatoeëerd.

Pittige dochter

Marco moet even wennen aan de komst van zijn dochter, zeker wanneer blijkt dat haar moeder – zijn ex – op een lange loggeerpartij rekent.

Maar de pittige Cleo geeft de suffe ster weer lol in het leven, zeker wanneer ze samen een uitstapje naar Italië maken. Waar de taalbarrière weer wel even aan Lost in Translation doet denken.

Melancholie & droge humor

Toch is Somewhere zeker geen herhalingsoefening, want daarvoor heeft de film een heel andere sfeer. De scènes tussen Johnny en zijn dochter zijn luchtig en speels en de droge humor vormt een mooi tegenwicht voor de melancholie van de verstilde scènes.

Somewhere biedt een origineel inkijkje in de ondraaglijke leegheid van de roem.

In 20 zalen