Deens drama dat de escalerende werking van geweld laat zien. Oscarwinnaar voor Beste Buitenlandse Film.

Dat de Deense regisseur Susanne Bier dit jaar een Oscar won voor Beste Buitenlandse Film was een terechte beloning voor een vrijwel constant sterk oeuvre.

Vier jaar geleden was ze ook al genomineerd voor After the Wedding, en daarvoor maakte ze indruk met films als Open Hearts (2003) en Brothers (2004).

Films waarvoor ze steeds samenwerkte met scriptschrijver Anders Thomas Jensen, die ook weer meeschreef aan In a Better World.

Bekijk de trailer

Deense drama's

Ondanks de Engelse (want internationale) titels zijn dit allemaal Deense drama’s. Voordat ze In a Better World regisseerde maakte Bier nog een uistapje naar een Engelstalige film, Things We Lost in the Fire, maar dit drama mistte de subtiliteit die haar Deense werk kenmerkt.

Des te verheugender is het dat ze met In a Better World (Deense titel: Hævnen) terug op niveau is.

Pesterijen

In a Better World begint overigens wel in het Engels: de jonge Christian leest een Engels gedicht voor op de begrafenis van zijn moeder. Zijn vader Claus (Ulrich Thomsen, eerder te zien Brothers) verhuist met hem terug naar Denemarken, waar Christian op een nieuw school belandt.

Daar komt hij naast Elias te zitten, een jongen die vanwege zijn vooruitstekende tanden het mikpunt is van pesterijen. Maar daar weet Christian, met zijn opgepotte agressie, wel raad op.

Vluchtelingenkamp

Ondertussen heeft de vader van Elias, Anton (Mikael Persbrandt) het in Afrika te stellen met onuitputtelijk leed. Hij werkt als arts in een vluchtelingenkamp waar dagelijks slachtoffers van een wrede krijgsheer worden binnengedragen.

Hij raakt in een gewetensconflict wanneer de krijgsheer zelf om medische verzorging verzoekt – moet hij zijn medische plicht vervullen of de kant van de slachtoffers kiezen?

Escalatie

De parallel mag duidelijk zijn: waar kinderen elkaar treiteren op het schoolplein, spelen volwassenen machtsspelletjes op leven en dood. Het verband wordt nog duidelijker gelegd wanneer Anton, even thuis in Denemarken, bij een ruzie in de speeltuin zijn jongste zoontje en een ander kind uit elkaar haalt en vervolgens een mep krijgt van de vader van het andere kind.

Anton houdt zich in, om de zaak niet te laten escaleren, maar toch zal het voorval uiteindelijk verstrekkende gevolgen hebben.

Beklemmend

In a Better World weet grote en kleine zaken te combineren op een manier die op papier vergezocht lijkt, maar in de film vanzelfsprekend aandoet, en juist dat maakt het drama juist zo beklemmend.

Want zelfs goede mensen als Anton, die geloven in een betere wereld, blijken het kwaad onbedoeld aan te kunnen wakkeren. Uiteraard is het acteerwerk weer van jong tot oud uitstekend, zoals we gewend zijn van Deense drama’s.

In 15 zalen