Bradley Cooper maakt snel carrière dankzij smart drugs, maar trekt daarmee de aandacht van ongure types. Actiethriller.

Bradley Cooper heeft met zijn helderblauwe ogen en killer smile de looks van een leading man, zoals dat heet in Hollywood, maar de eerste tien jaar van zijn acteercarrière was hij veroordeeld tot bijrollen.

En dan speelde hij ook nog meestal de foute vriend, zoals in The Wedding Crashers. Maar alles veranderde in 2009, toen hij een van de hoofdrollen had in de verrassende zomerhit The Hangover.

Ineens werd Cooper gevraagd voor een van de hoofdrollen in The A-Team, en in Limitless deelt hij het scherm met Robert De Niro, die ondanks misbaksels als Little Fockers nog steeds een acteerlegende blijft.

Bekijk de trailer

Bijrol De Niro

In Limitless is het De Niro die de bijrol heeft; Cooper speelt de hoofdrol van de mislukte schrijver Eddie Morra. Zijn eerste boek wil maar niet vlotten, en zijn vriendin (Abbie Cornish) heeft genoeg van zijn gejammer en getreuzel – ze maakt het uit.

Het gaat, kortom, niet goed met Eddie, en met zijn lange haren en oude kleren oogt hij bovendien als een zwerver. De broer van zijn ex-vrouw herkent hem nauwelijks als hij hem op straat tegenkomt.

Smart drugs

Toch verandert deze toevallige ontmoeting Eddie’s leven. Zijn ex-schoonbroer Vernon handelt namelijk in NZT, een smart drug, die je in staat stelt 100% van je hersencapaciteit te gebruiken, in plaats van 20%.

Eddie is sceptisch, maar neemt toch een gratis proefexemplaar mee. De pil komt meteen van pas wanneer de jonge vrouw van de huisbaas Eddie om de achterstallige huur komt vragen. Zodra de NZT begint te werken weet Eddie zich niet alleen onder de huur uit te lullen, maar helpt hij de huisbazin ook met haar scriptie én duikt hij vervolgens met haar het bed in.

Superman

Eddie voelt zich een superman onder invloed van de pil, en met behulp van nog een handjevol voltooit hij zijn boek in recordtijd. Eindelijk gloort er een glanzende carrière als schrijver, maar Eddie wil nu meer.

Hij gebruikt zijn maximale hersencapaciteiten ook op Wall Street, waar zijn verbluffende inzichten de aandacht trekken van oudgediende Carl van Loon (Robert de Niro).

Wall Street meets Less Than Zero

Limitless is op dat moment een soort kruising tussen Wall Street en Less Than Zero, met een beursyuppie die succes heeft dankzij drugs. Maar drugs hebben altijd bijwerkingen; ze zijn op zijn minst verslavend en dat is lastig als ze opraken.

Bovendien is Eddie ondanks zijn smart drugs zo dom in zee te gaan met een louche Russische woekeraar van wie hij geld leent. Dat leidt uiteindelijk tot een gewelddadige climax, die meteen het minst overtuigende onderdeel van de film vormt.

Op dreef

Op andere momenten is Limitless beter op dreef; zo is het een aardige vondst dat de film van deprimerend blauw naar heldere kleuren overschakelt op het moment dat Eddie zijn pillen gebruikt.

En Bradley Cooper is met zijn blauwe ogen in elk geval overtuigend als de oplichter die dankzij smart drugs en een vlotte babbel carrière maakt.

In 70 zalen