Puberaal, smakeloos en voorspelbaar is de nieuwe komedie van de Farrelly Brothers. Toch valt er wel om te lachen.

Rick en Fred (Owen Wilson en Jason Sudeikis) zijn beiden gelukkig getrouwd, maar blind zijn ze niet. Als er een mooie vrouw voorbijloopt kijkt Rick automatisch even om.

Fred heeft een subtielere methode – denkt hij. Maar echtgenotes Maggie en Grace (Jenna Fischer en Christina Applegate) zijn natuurlijk ook niet gek.

En dus geven Maggie en Grace de heren een ‘Hall Pass’. Ze mogen een week lang op al het vrouwelijk schoon jagen dat ze willen, maar daarna moet het afgelopen zijn. Een weekje vrij van huwelijkse trouw.

Een week om hun wilde haren en onvolwassen pubergedrag kwijt te raken.

Onvolwassen

Zouden er werkelijk mannen zijn die zo verschrikkelijk geobsedeerd en kinderachtig zijn als Rick en Fred? Mannen die elkaar toevertrouwen dat ze ‘mental pictures for the spank bank’ maken? Of die – wanneer ze zich even onbespied wanen – samen giechelen over ‘floppy boobs’ en ‘big mouth vagina’s’?

Het valt te vrezen. Regisseurs Bobby en Peter Farrelly behoren kennelijk tot dat slag. Sinds het succes van There’s Something About Mary en de beroemde scène waarin Cameron Diaz het zaad van Ben Stiller voor haargel aanzag, kan het de Farrelly’s niet onvolwassen genoeg zijn.

Bekijk de trailer

Ook Hall Pass bevat een aantal smakeloze, puberale grappen over diverse soorten lichaamsvocht. Dat de opzet van deze klucht bovendien totaal voorspelbaar is – raad eens wie er de meeste lol heeft tijdens het weekje vrij van huwelijkse trouw? – doet het ergste vrezen.

Wat de film nog een beetje redt, is de leuke cast. Owen Wilson speelt zoals altijd een rare kwibus. Tegenspeler Jason Sudeikis, een van de gangmakers van Saturday Night Life, blijkt ook geestig. Zet daar routiniers als Larry Joe Campbell (According to Jim) en Stephen Merchant (The Office) bij, en er valt gegarandeerd te lachen.

Goede smaak

De scène waarin de heren stoned op de golfbaan staan; de scène waarin ze in een disco hun openingszinnen beproeven en ja; zelfs de beruchte gênante grappen van de Farrelly’s zorgen voor pret. Net wanneer u iets te comfortabel glimlachend in de bioscoopstoel dreigt weg te zakken, zorgen die voor een peper in de u-weet-wel.

En wie is er nou te volwassen voor die hilarische scène waarin twee agenten een rukkende Fred betrappen? Het getuigt misschien allemaal niet van originaliteit, laat staan van goede smaak, maar om goede smaak valt nu eenmaal meestal niet te lachen.

In 54 zalen