Golden Globe winnaar Paul Giamatti in een mooi portret van een moeilijke man.

Wanneer een oud-politieman een boekje opendoet over zijn verleden, voelt Barney Panofsky (Paul Giamatti) zich geroepen zijn versie te geven van de gebeurtenissen in zijn leven: zijn schimmige zakentransacties, zijn drie mislukte huwelijken, de verdwijning van zijn beste vriend Boogie.

Zich vrijpleiten doet hij niet. Barney, een teveel sigaren rokende, cynische tv-producent die zijn bedrijfje ‘Totally Unnessary Productions’ doopte, is zelf zijn grootste criticaster.

Dat hij ook zorgzaam en vriendelijk kan zijn, ziet hij zelf niet in. Wanneer het over Barney gaat, is Barney’s Version niet de meest betrouwbare.

Zelfportret

Barney’s Version is de verfilming van het laatste boek van de Canadese schrijver Mordecai Richler, gepubliceerd in 1997. Net als Barney had Richler een Joodse achtergrond, woonde hij in zijn jeugd in Europa en deed hij, als polemist, zijn uiterste best om zich gehaat te maken bij het politieke en literaire establishment.

De rol is Giamatti op het lijf geschreven. Barney loopt zwetend rond in een smoezelig overhemd, laat zijn buikje hangen en drinkt veel te veel. Op het feest ter gelegenheid van zijn tweede huwelijk wordt Barney verliefd op een andere vrouw. De film en Giamatti beschrijven ‘s mans tekortkomingen in prachtige tragikomische scènes.

Bekijk de trailer

Barney’s levensverhaal begint in Rome. Barney verdient er zijn geld met de handel in olijfolie. Hij ontmoet er zijn beste vriend Boogie (Scott Speedman), een jonge schrijver met grootse plannen en een ernstige drugsverslaving. Hij trouwt er met zijn eerste, artistiekerige vrouw Clara (Rachelle Lefevre).

Na Clara’s tragische dood volgt een tweede Mrs. P. (Minnie Driver). Pas bij nummer drie, de charmante Miriam (Rosamund Pike) vindt hij geluk - of iets wat daarop lijkt. En ook dat raakt hij weer kwijt. Net zoals de vriendschap met Boogie, die zal eindigen in diens mysterieuze verdwijning.

Humor en tragiek

Richard J. Lewis regisseerde en produceerde een groot aantal afleveringen van de televisieserie CSI: Crime Scene Investigation. Hij is een capabele regisseur, die zichzelf in dienst stelt van het verhaal en de humor en tragiek mooi weet te doceren. Ook Dustin Hoffman is heel degelijk in de rol van Barney’s vader.

Veel grenzen verlegt Barney’s Version niet. Paul Giamatti verdiende de Golden Globe met zijn bekende melancholieke acteerstijl, maar dit is eerder een rol waarnaar hij is toegegroeid, dan een verrassende doorbraak. Een mooi verhaal over een man die het goede in zichzelf niet wilde zien. Gelukkig kunnen wij dat wel.

In 19 zalen