The Rite, daarmee wordt het Rituale Romanum bedoeld. Oftewel, voor de kerkleken onder ons, een exorcisme. Jammer genoeg kan deze reli-horrorfilm de geest van zijn voorgangers niet uitbannen.

‘De strijd tegen de Duivel, de belangrijkste taak van de heilige Michael de Aartsengel, wordt vandaag nog steeds gevoerd, want de Duivel leeft en is nog steeds actief in de wereld.’

The Rite opent met een citaat van Paus Johannes Paulus II. En als de paus het zegt moet het wel kloppen, toch? Hoewel hij grote moeite doet, slaagt regisseur Mikael Håfström er in zijn film maar niet in, om het bestaan van de Duivel geloofwaardig te maken. En dat is een probleem. Want als je het niet gelooft, wordt het ook niet eng.

Inwijding

The Rite volgt de inwijding van seminariestudent Michael Kovak (Colin O’Donoghue, een nogal fletse acteur). Michael groeide moederloos op in de begrafenisonderneming van zijn vader (Rutger Hauer).

Omdat hij al op jonge leeftijd kennismaakte met de dood, wordt Michael zeer geschikt geacht voor, laten we zeggen, de meer avontuurlijke kanten van het priesterschap.

Bekijk het interview met de cast

Zo belandt Michael dus in Rome voor een twee maanden durende studie in exorcisme. En omdat hij een lastige leerling is met een wankel geloof, stuurt men hem door naar Father Lucas Trevant (Anthony Hopkins) voor wat praktijkervaring.

Al bij het eerste geval dat de onorthodoxe exorcist hem toont, een jonge zwangere vrouw, gaat het helemaal mis. En helaas raakt ook Father Lucas zélf bezeten. Gelukkig heeft Michaels studie hem wel wat kennis opgeleverd: hij weet dat hij deze demon alleen kan verslaan, als hij er achter komt wat zijn naam is.

Namen

We kunnen, zonder verder iets over de film te verklappen, de namen van twee van The Rites’ grootste vijanden wel met u delen.

De eerste is natuurlijk William Friedkin, de regisseur van het onovertroffen The Exorcist. ‘Wat had je dan verwacht?’spot Father Lucas na Michaels eerste exorcisme. ‘Ronddraaiende hoofden? Erwtensoep? Tja, dat is inderdaad exact wat we verwachten en liefst een beetje meer. Jammer genoeg heeft The Rite niets meer dan dat te bieden.

De andere naam is Hannibal Lector. Wie Anthony Hopkins in een stoel vastbindt en met een grote grijs demonische teksten laat fluisteren als ‘Remember the screams!’, roept natuurlijk de geest van The Silence of the Lambs op. We zien Hopkins graag, maar zijn repertoire aan maniertjes en enge accenten verrast niet meer.

Te vertrouwd

The Rite heeft zijn momenten. Het telefoongesprek dat Michael vanuit Rome met zijn vader voert, bijvoorbeeld, eindigt met onverwacht kippenvel. De gedaante die de demon aanneemt tijdens een van Michaels nachtmerries, is ook origineel. Maar uiteindelijk stijgt de film nooit boven zijn voorgangers uit.

In de VS opende The Rite met een recette van 15 miljoen dollar. Ondanks het ruimere budget, bleef hij daarmee 5 miljoen achter op The Last Exorcism. Het verschil is dat de humoristische priester-charlatan die per ongeluk tegen de duivel aanliep, ons vorig jaar nog kon verrassen en schokken. The Rite en Hopkins zijn inmiddels veel te vertrouwd.

In 36 zalen