Is er sinds de tweede eeuw na Christus dan helemaal niks veranderd? The Eagle is alweer zo’n soldatenverhaal over moed, eer en andere mythes.

Een van de beroemdste mythes, is die van het verdwenen Negende Legioen. In 117 n. Chr. verdween een heel Romeinse legioen terwijl het jacht maakte op de primitieve stammen in het noorden van Britannia.

Waarschijnlijk was dat het werk van dezelfde wilde Schotten die keizer Hadrianus ertoe brachten zijn beroemde muur te bouwen.

Precies die Muur van Hadrianus moet onze held, Marcus Flavius Aquila (Channing Tatum) over. Zijn naam mag u nu niets zeggen, maar in The Eagle weet iedereen exact wie hij is. Marcus is de zoon van de commandant van het Negende Legioen. De zoon van de man die 5000 soldaten kwijtraakte. En hij draagt die familieschande met zich mee.

Er is maar een manier om de schande ongedaan te maken: de adelaar - een gouden staf en het symbool van het Negende Legioen - terughalen.

Bekijk de trailer

Aanvankelijk lopen Marcus’ militaire avonturen weinig voorspoedig. Vrijwel meteen aan het begin The Eagle raakt hij ernstig gewond en moet gaan liggen revalideren bij oom Aquila (Donald Sutherland). Daar wordt hem eervol ontslag verleend uit het Romeinse leger.

Gelukkig is Marcus zo nobel om een jonge Britse slaaf het leven te redden. Samen met deze Esca (Jamie Bell) begint hij alsnog aan zijn grote avontuur achter de muur. De plaats waar het legioen verdween vinden ze snel genoeg. Maar helaas: geen spoor van Marcus’ vader of de gouden adelaar…

Jongensboek

Hadrianus’ Muur heeft meer filmmakers geïnspireerd. Vorig jaar nog, keerde regisseur Neil Marshall ook terug naar het jaar 117. De slag tussen Romeinen en Picten in Centurion had vaart, maar leverde een ongehoord bloedbad op dat de meeste bioscoopbezoekers koud liet.

The Eagle wil geen hak- en slachtfilm zijn, maar een verhaal vertellen. Dat doet het heel degelijk. Spijtig is alleen dat dit verhaal is gebaseerd op een boek uit 1954. ‘The Eagle of the Ninth’ van Rosemary Sutcliff is een historisch avonturenboek voor kinderen. Er verscheen in 1977 nog een BBC televisieserie, maar sindsdien lijken de personages en het verhaal te hebben stilgestaan.

Eer

Net een ouderwets jongensboek, dus. Het maakt The Eagle vooral ontzettend voorspelbaar en clichématig. Dat Marcus en zijn jonge slaaf vrienden worden, we zagen het al aankomen. Net als het feit dat ze er uiteindelijk in slagen zijn eer herstellen en dat de film eindigt met een heroïsch ‘Give us the order, Sir!’

Aankleding en camerawerk zijn dik in orde en met acteurs als Tatum, Bell en Sutherland heeft de film een betere cast dan hij verdient. Eigenlijk vond men voor dit scenario ook een veel te capabele regisseur.

‘Let us remind the men who fought and died in the name of honor.’ Voor Kevin Macdonald, die in 2004 nog een Oscar won voor The Last King of Scotland en in 2009 de sterke thriller State of Play regisseerde, valt hier maar weinig eer aan te behalen.

In 24 zalen