Hij is de meest onwaarschijnlijke revolverheld van het Wilde Westen: een groene kameleon met heel veel praatjes. En Rango is onweerstaanbaar grappig.

Sneller dan zijn eigen schaduw schiet Gore Verbinski zijn creatieve vondsten op u af.

De regisseur die een oude pretparkattractie omtoverde tot het enorme succes dat Pirates of the Caribbean heet, is bijna niet te stoppen in deze ode aan bijna alles wat leuk is aan westerns en animatiefilms.

Rango (in de Engelstalige versie gezegend met de stem van Johnny Depp) is iemands huisdier maar ziet zichzelf toch eerder als acteur.

Onverwachte gebeurtenis

Op de achterbank van een auto declameert hij zijn teksten. En hij weet wel iets af van dramaturgie: ‘’Wat wij nodig hebben, is een onverwachte gebeurtenis die de held in het conflict zal storten.’’

Hij wordt op zijn wenken bediend. Prompt trapt er iemand hard op de rem, vliegt Rango met terrarium en al door de ruit en landt de kletsgrage kameleon in de Mojave woestijn. Het zojuist platgereden gordeldier wijst hem de weg naar het woestijnstadje Dirt, alwaar onze held in bloemetjesshirt betrokken raakt bij een conflict over water.

De opening zet de toon. Rango is spitsvondig, snel, zit vol absurde grappen en verrast voortdurend.

Bekijk de trailer

De inwoners van Dirt - een fraaie collectie kalkoenen, schildpadden, egels, muizen en kakkerlakken die Mainstreet onveilig maken - lijden onder een immense droogte. De zon schijnt, het zand stuift en de watertoren is leeg. Zelfs de ‘liquide middelen’ van de bank zijn uitgeput. In de saloon is alleen het hoogalcoholische cactussap nog verkrijgbaar.

Het is aan dat cactussap te wijten dat Rango sheriff wordt. Had hij maar niet moeten beweren dat hij zeven outlaws met één enkele kogel heeft omgelegd! Wanneer Dirt wordt aangevallen door een havik en de nieuwe sheriff dat duel stomtoevallig wint, begint ook Rango zelf te geloven dat hij de schurk kan opsporen die al het water van Dirt gestolen heeft.

En zo zinkt Rango, zoals de Mexicaanse uiltjes die het verhaal muzikaal begeleiden het zo mooi verwoorden, ‘steeds dieper weg in de Guacamole van Zelfbedrog.’ Of zal de gifgroene sheriff er werkelijk in slagen Bad Bill en Rattlesnake Jake te verslaan, de lieftallige Beans te huwen en het watermysterie te ontrafelen?

Gedurfd

De grootste grap is dat Rango, in wie we al een echo horen van spaghettiwesternheld Django, helemaal past in de traditie van klassieke westernthema’s. Net als in Once Upon A Time In The West draait het in Rango om het einde van het oude Wilde Westen en komst van de moderne tijd.

In de spectaculaire achtervolgingsscène van een huifkar vol water, zullen filmliefhebbers trouwens een moderner soort western herkennen. Verbinski knipoogt niet alleen naar Star Wars, maar vooral naar George Lucas. Rango is namelijk de eerste animatiefilm van Lucas’ digitale effectenbedrijf Industrial Light and Magic.

En zij hebben fantastisch werk geleverd. Net wanneer je denkt dat je het wel gezien hebt, blijken digitale animatiefilms nog mooier te kunnen, nog spectaculairder en vooral nog gedurfder. Als kinderfilm is Rango, met z´n enge momenten, spitsvondigheden en verbale grappen, een commerciële gok. Voor volwassenen is Rango een grote Guacamole van Plezier.

In 166 zalen