Altijd al vermoed: Nicolas Cage komt recht uit de hel! In de vermakelijke pulpfilm Drive Angry 3D neemt hij het op tegen een satanssekte.

Regisseur Patrick Lussier was jarenlang de vaste editor van Wes Craven en monteerde onder meer diens Scream 1, 2 en 3.

Met scenarist Todd Farmer maakte hij in 2009 de horrorfilm My Bloody Valentine, waarin een gemaskerde mijnwerker tieners met een pikhouweel nazat in 3D. Kortom: Lussier is dol op vette horror- en exploitation films en dat laat hij merken ook.

Macho wreker

Vanaf het moment dat Nicolas Cage Drive Angry 3D binnenscheurt in zijn zwarte ‘69 Dodge Charger is duidelijk dat deze film vooral niet te serieus genomen moet worden. Macho wreker John Milton draagt een stoere zonnebril, spreekt in oneliners of laat het commentaar helemaal over aan de keiharde gitaar-riffs.

Dit is het soort retro exploitation dat Quentin Tarantino en Robert Rodriguez in ere herstelden met hun twee Grindhouse films. Verleden jaar hadden we Latin-lover en wreker Machete, nu is er Drive Angry 3D. En de drie D’s staan ditmaal voor Drank, de Duivel en de Deernes.

Terug naar de hel

Deerne van dienst is blonde Piper (Amber Heard), die natuurlijk is uitgerust met een prachtlijf, hotpants en een taalgebruik waarvoor zelfs een gevangene zich zou schamen. Zij staat Milton bij tijdens de spectaculaire autoachtervolgingen en schietpartijen.

Milton is letterlijk teruggekeerd uit de hel. Hij is gekomen om zijn kleindochter te redden uit handen van een bende duivelsaanbidders. Billy Burke speelt de clichérol van de waanzinnige satanistenleider Jonah King. Milton zal niet rusten eer hij hem te pakken heeft.

De échte Duivel wordt vertegenwoordigd door een geheimzinnige vent die zich ‘The Accountant’ noemt. William Fichtner is hilarisch als boekhouder van Satan. Hij zit Milton en Piper op de hielen en wil maar één ding: Milton terughalen naar de onderwereld.

Brandende bolides

Milton en Piper laten op hun race door Colorado en Louisiana een spoor van brandende bolides en doorzeefde motelkamers achter.

Hoogtepunt, op meer manieren dan één, is de scène waarin een stevig zuipende Milton zijn kogels afvuurt op binnenstormende bandieten, terwijl hij seks heeft met een welgevormde dame uit Oklahoma. Geschokt: ‘He killed them while we was fuckin’!’

Lachen, zolang de brandstof niet opraakt tenminste. Het ontbreekt Drive Angry 3D wel erg aan nieuwe ideeën. Op den duur worden al die explosies, scheurijzers, clichés en domme teksten nogal vermoeiend. ‘You can’t stop me,’ zegt Milton in het begin. Die belofte maakt Drive Angry 3D in elk geval helemaal waar.

In 79 zalen

Bekijk trailer: