Sterke western van de Coen Brothers, met Jeff Bridges als eenogige dronkelap. The Dude op een paard dus, maar dan anders.

True Grit (1969) bezorgde John Wayne zijn enige Oscar. Het wekte aanvankelijk enige verbazing dat uitgerekend de Coen Brothers interesse hadden in een remake, en dan nog wel met Jeff Bridges in de John Wayne-rol.

The Dude in de voetsporen van The Duke, zoals Wayne liefkozend werd genoemd, als dat maar goed ging. De vorige remake van de Coens Brothers, The Ladykillers, was immers een van hun minste films.

Maar True Grit pakt sterk uit: het is een klassieke western waarin de Coens desondanks hun eigenaardigheden kwijt konden. Het leverde hen tien Oscarnominaties op, en het grootste kassucces uit hun carrière. Ach, achteraf gezien had het ook niet mis kunnen gaan – hun eerdere Oscarwinnaar No Country for Old Men (2007) was in feite al een halve western, en een geheel geslaagde film.

Schijthuis

True Grit is conventioneler, al deinzen de Coens er niet voor terug om een van hun hoofdpersonen, de dronkenlap Rooster Cogburn (Bridges, Oscarnominatie) te introduceren terwijl hij in een schijthuis zit. Daar wordt hij in zijn bezigheden gestoord door de pittige Mattie Ross, een ijzersterke rol van de eveneens voor een Oscar genomineerde Hailee Steinfeld.

Zij wil de aan lager wal geraakt Cogburn tegen betaling inschakelen om de moordenaar van haar vader op te sporen en te vermoorden. Daar voelt Cogburn aanvankelijk weinig voor, maar hij kan het geld goed gebruiken. Hij aanvaart de opdracht, al zit hij er niet op te wachten dat de eigenwijze 14-jarige deerne hem vergezelt op zijn gevaarlijke speurtocht. Maar Mattie is onvermurwbaar.

Beer op paard

Cogburn moet nog meer reisgenoten dulden, want de ijdele Texas Ranger LaBoeuf (geestige rol van Matt Damon) is ook op jacht naar moordenaar naar moordenaar Tom Chaney (Josh Brolin, eerder te zien in No Country for Old Men).

Het haantjesgedrag tussen Cogburn en LaBoeuf zorgt voor geestige momenten, die onverwacht kunnen worden onderbroken door plotselinge geweldsuitbarstingen.

Stempel

Deze True Grit draagt onmiskenbaar het stempel van de Coens, en niet alleen omdat Jeff Bridges aan The Dude uit The Big Lebowski doet denken. Alleen in een Coen Brothersfilm kan er ineens een beer op een paard (!) aan komen hobbelen.

Ook de dialogen zijn weer subliem, als altijd in Coen Brothers-films. De epiloog is wat overbodig, maar desondanks is dit het voor 10 Oscars genomineerde True Grit het zoveelste meesterwerk in het oeuvre van de broers.

Lees het interview dat NU.nl had met Jeff Bridges

Bekijk trailer:

Video

51 zalen