Jeff Bridges keert terug in jonge en oude gedaante in een geslaagde opvolger van TRON, de baanbrekende computerfilm uit 1982.

In 1982 had nog niemand een personal computer of een mobiele telefoon, en waren tablets of iPhones pure science fiction. Wel waren er populaire video games als Pac Man, maar daarvoor moest je naar een lawaaierige arcade, een speelhal. In dat tijdsbeeld verscheen TRON (1982), een film die bij release flopte, maar later als cultklassieker een tweede leven kreeg.

De special effects werden wel meteen op waarde geschat, want TRON was de eerste film waarvoor alle destijds bekende mogelijkheden van de computer optimaal werden benut.

Zelfs het verhaal was ondergeschikt aan deze effecten: de getalenteerde computerprogrammeur Kevin Flynn (Jeff Bridges) verdwijnt in een computerprogramma, waar hij digitale gladiatorenspelen op leven en dood moet spelen.

Son of TRON

TRON: Legacy is te beschouwen als ‘Son of TRON’. Bijna letterlijk, want Sam Flynn (Garett Hedlund) gaat op zoek naar zijn vader, die eind jaren tachtig spoorloos is verdwenen.

Via een geheime deur in de verlaten (maar opvallend genoeg ongeschonden) video arcade belandt Flynn junior in een digitaal universum, waarin ook hij aan gladiatorengames moet deelnemen.

Tot dat moment is TRON: Legacy meer een remake dan een sequel van de eerste TRON. Erg bezwaarlijk is dat niet, integendeel: de film combineert op slimme wijze jaren tachtig nostalgie met hypermoderne effecten.

De klassieke motorrace zit er opnieuw in, maar wordt letterlijk naar een hoger level getild: het parcours bevat extra lagen én de enerverende race is in 3D te zien, net als de rest van de actiefilm.

Digitale Dude

Good old Jeff Bridges duikt ook weer op, in twee gedaantes zelfs. Als de oude Flynn is hij een kruising tussen een hippie, een goeroe en The Dude uit the Big Lebowski; en als de slechterik Clu blijkt hij sinds 1982 geen spat te zijn veranderd.

TRON: Legacy slaagt erin een zeer overtuigende ‘jonge’ Bridges uit de computer te toveren, en dat is met stip het beste special effect uit de film.

De rest van de sf-film doet paradoxaal genoeg nogal ouderwets aan; het cleane universum past meer bij een old school sf-film, met zijn verwijzingen naar 2001: A Space Odyssey en A Clockwork Orange. Maar ook dat element hoort bij de digitale nostalgie waarin TRON: Legacy grossiert, op de moderne tonen van Daft Punk. Sterke update dus, of beter gezegd: reboot.

Bekijk trailer:

In 110 zalen