Loft – Antoinette Beumer

Remake van Vlaams kassucces is een pakkende thriller. Met Fedja van Huêt, Barry Atsma, Jeroen van Koningsbrugge en Anna Drijver.

Het is een vreemd verschijnsel dat Vlaamse kassuccessen het in de Nederlandse bioscopen niet goed doen en andersom evenmin. Alles is Liefde deed het bij de zuiderburen maar povertjes, en andersom was dat het geval bij het Vlaamse bioscoopsucces De Zaak Alzheimer.

De regisseur van die film, Erik van Looy, maakte twee jaar geleden Loft, dat met 1,2 miljoen bezoekers de best bezochte Vlaamse film ooit was.

Remake

Om te voorkomen dat het Vlaamse Loft in Nederland zou floppen, werd besloten tot een remake. Het script van deze thriller was immers de ware ster van de film; de hier onbekende Vlaamse acteurs konden worden vervangen door Nederlandse acteurs.

Een Nederlands kassucces namaken in België werd al eerder gedaan bij All Stars, In Oranje en Alles is Liefde; nu wordt voor het eerst de omgekeerde weg bewandeld.

Pretflat

Het verhaal wordt verteld in een stortvloed aan flashbacks waarbij de kijker goed moet opletten. Het uitgangspunt is vrij simpel: architect Matthias (Barry Atsma) heeft een luxe appartement – de loft uit de titel – ontworpen en stelt vier vrienden voor het liefdesnestje te delen om ongestoord vreemd te gaan.

Maar aan die pret komt een abrupt einde wanneer er een dode vrouw in de pretflat wordt gevonden.

Vijf verdachten

Wie is de dader? En wie is het lijk trouwens? Voor de dader zijn er genoeg kandidaten. Is de opvliegende Tom (Chico Kenzari) het, of toch zijn ogenschijnlijk eerlijke halfbroer Bart (Fedja van Huêt)?

Heeft de stille Rob (Gijs Naber) iets te verbergen, of juist de joviale Willem (Jeroen van Koningsbrugge)? Is de initiatiefnemer Matthias toch de moordenaar, of moet de dader buiten het vijftal worden gezocht?

Whodunnit

Zoals dat hoort bij een goede whodunnit zet Loft de kijker voortdurend op het verkeerde been. Daarbij leunt het duizelingwekkende script op een twist en een toevalstreffer te veel, maar echt storend is dat niet.

De climaxscène, waarop alle personages elkaar al dan niet toevallig ontmoeten op een benefietgala is wat dat betreft ingenieus en potsierlijk tegelijk: opzichtig geconstrueerd, maar het werkt wel.

Loft vs Eetclub

Loft bevat net zoveel personages als De Eetclub, maar Loft maakt duidelijke keuzes in welke personages belangrijk zijn.

De echtgenotes spelen in dit overspelverhaal een bijrol, maar ze worden gespeeld door goede actrices (Hadewych Minis, Kim van Kooten en Lies Visschedijk) zodat ze in hun weinige scènes net zoveel indruk maken als de mysterieuze minnaressen (Anna Drijver en Sallie Harmsen).

Herkansing

Saskia Noort, de schrijfster van De Eetclub, leverde overigens ook een scenariobijdrage maar dat heeft Loft gelukkig geen blijvende schade berokkend.

Wie teleurgesteld was in De Eetclub krijgt een herkansing bij Loft; en wie De Eetclub al spannend vond, mag het veel broeierigere en betere Loft al helemaal niet missen.

Bekijk trailer:

In 105 zalen

Lees meer over:
Tip de redactie