Filmversie van de populaire sketchserie. De aso’s uit Maaskantje kunnen echter niet anderhalf uur lang boeien.

Het begin van de successerie New Kids is klassiek: in 2007 wilde geen zender zijn vingers branden aan de grove humor, dus zetten de makers (Steffen Haars en Flip van der Kuil) hun pilot maar op Youtube.

Daar werden de vijf aso’s uit het Brabantse Maaskantje zo’n succes dat de New Kids alsnog op tv kwamen, dankzij Comedy Central.

Naambordjes

Drie jaar later zijn de New Kids zo populair dat de gemeente Maaskantje niet eens meer de moeite neemt om de vele gestolen naamborden te vervangen. En na de losse sketches is er nu dus een speelfilm, New Kids Turbo.

Die eigenlijk ook is opgebouwd uit een verzameling losse sketches, aangeregen door een dun verhaaltje.

Teeuwen & Maassen

Dat verhaaltje is wel actueel, want de economische crisis heeft ook het ooit zo rustige Maaskantje bereikt. Onze vijf helden worden stuk voor stuk ontslagen, maar niet door de minsten: Brabanders Frank Lammers en Hans Teeuwen duiken op in korte bijrollen.

Ook Brabander Theo Maassen zien we voorbij komen in een rolletje.

Gratis geld

Dat ontslag deert het vijftal niet, want dankzij hun uitkering hebben ze ‘gratis geld’. Maar wanneer na een reeks van wanbetalingen en andere vormen van wangedrag de uitkeringen worden stopgezet breekt de pleuris uit, en wordt zelfs wapengeweld niet geschuwd.

Want niemand komt aan Maaskantje! De lokale televisie legt de escalatie vast.

Missers

Net als in de sketches werkt de ene grap beter dan de andere, maar in speelfilmvorm vallen de missers helaas meer op. Een zo’n pijnlijke misser is een cameo van de dit jaar overleden Antonie Kamerling.

De grap op zich is goed bedacht, maar nu Kamerling dood is schrik je vooral dat hij onverwacht in beeld komt. Producent Reinout Oerlemans had beter moeten weten.

Trailer & teaser

Andere grappen, die veel grover zijn, werken wel omdat het nu eenmaal weinig realistisch tekenfilmgeweld is, zoals wanneer Jody Bernal wordt neergeschoten. Die grap zat ook al in de trailer, die net als de teaser (Hé Arnie! Geef eens wat geld voor een film, kut!’) éigenlijk leuker was dan de film zelf.

Blijkbaar werken de Kids toch beter in kleinere doses. Maar de hardcore fans zullen aan Turbo zeker een leuke avond hebben.

Bekijk trailer:

In 87 zalen