Russel Crowe is onweerstaanbaar menselijk in de ontsnappingsthriller The Next Three Days.

Van de ene op de andere dag wordt het leven van John Brennan (Russell Crowe), echtgenote Lara (Elizabeth Banks) en zoontje Luke volkomen overhoop gegooid.

In een parkeergarage werd namelijk het levenloze lichaam aangetroffen van de bazin van Lara. Vermoord. Lara had een motief, ze was in de buurt en de politie vindt bloedsporen die haar schuld bewijzen. Na een traumatiserende politie-inval verdwijnt Lara achter slot en grendel, John verbijsterd achterlatend.

Hij blijft in haar onschuld geloven, maar er is eigenlijk weinig wat hem nog hoop biedt. Zelfs Lara’s advocaat ziet weinig heil in een hoger beroep. En ondertussen moet de kleine Luke ook weer naar school. John staat er opeens helemaal alleen voor.

Vluchtroute

Wanneer John er na drie jaar procederen niet in geslaagd is de onschuld van zijn vrouw te bewijzen, vat hij het wanhopige plan op om haar uit de gevangenis te bevrijden. Een ontsnapte crimineel (Liam Neeson) vertelt hem in detail wat hij daarvoor nodig heeft.

John moet dat ene kiertje in het gevangenisbeveiligingssysteem zien te vinden. Een sleutel fabriceren. Een vals paspoort kopen. Een vluchtroute bedenken; je hebt maar 35 minuten voordat de politie alle uitvalswegen afsluit. Een wapen. De bereidheid om dat wapen te gebruiken...

Stoppelbaardje

Regisseur en scenarist Paul Haggis won eerder Oscars voor Crash en het scenario van Letters from Iwo Jima. Hij schreef het script van A Million Dollar Baby en schreef mee aan de laatste twee Bond-films. Vakman Haggis weet dus wel hoe je interessante personages creëert en spanning opvoert.

Want neem bijvoorbeeld Lara; hoe schuldig of onschuldig is ze nu eigenlijk? In de openingsscène wordt al duidelijk dat Johns vrouw geen gemakkelijke is. Ze had een pittige ruzie met haar bazin, dus…

Geobsedeerd

Johns is niet alleen maar een heldhaftig redder in de nood, eerder een beetje treurig, eenzaam en geobsedeerd. Misschien hoopt hij iets terug te krijgen, wat allang verloren is gegaan. Russell Crowe is prima met zijn grijze stoppelbaardje en die dikke trui die een opkomend buikje moet verhullen. Een mens, zoals u en ik.

Uit andere films kennen we al die ingenieuze ontsnappingsplannen en de vaak knappe manier waarop de autoriteiten om de tuin kunnen worden geleid. The Next Three Days volgt een bekende, beproefde formule en veroorlooft zich daarbij zelfs een paar onwaarschijnlijkheden, maar de film wordt gered omdat het zo’n sterk beroep doet op onze inleving.

Want hoe zou u dat eigenlijk aanpakken, zo’n jailbreak?

Kotsen

Johns plan is simpel, maar de uitvoering kost hem veel hartkloppingen. De eerste keer dat hij aan valse papieren probeert te komen wordt hij berooft en in elkaar geslagen. Dit is een held die doorzet, maar intussen wel staat te kotsen van de spanning.

Dat laatste valt u niet toe te wensen, maar dankzij zijn menselijke hoofdpersoon wordt The Next Three Days erg spannend op den duur. De film verwijst een paar keer naar Don Quichote.

Net als die Spaanse held is John steeds meer in zijn eigen wereld gaan leven. En zijn kans op succes is al even miniem.

Bekijk de trailer:

In 43 zalen