Het internet zorgt regelmatig voor prettige en minder prettige verrassingen. De fascinerende film Catfish valt in beide categorieën.

Hier moet heel groot het woord SPOILER staan. Catfish is zo’n film waarover je bij binnenkomst in de bioscoop het liefst helemaal niets weet.

Niet voor niets doen fans en makers grote moeite om allerlei misleidende informatie te verspreiden (‘Hitchcockiaanse suspensethriller’ lazen we op het Internet). En niet voor niets luidt de slogan ‘Don’t let anyone tell you what it is.’

Tijdens het Sundance Film Festival 2010 werd hevig gedebatteerd over het waarheidsgehalte van Catfish. En dat is waarschijnlijk precies waarop de makers hoopten van deze intelligente, maar ook manipulatieve en ontroerende documentaire over de wereld achter de sociale media.

Onbegrensde mogelijkheden

Vindt u dit leuk? Dat betekent dan waarschijnlijk dat u, net als de hoofdpersoon van Catfish, veel tijd doorbrengt op facebook. Nev Shulman is een jonge fotograaf uit New York. Zijn vrienden Ariel en Henry zijn documentairefilmers.

Ze kennen de gemakken van sms, facebook, MySpace, Wikipedia, YouTube, Google Maps, enzovoort.

Bekijk de video

Catfish begint als een lofzang op al die onbegrensde digitale mogelijkheden. Hoe wonderlijk is het niet, dat een New Yorkse fotograaf tegenwoordig met een klik van de muis vriendschap kan sluiten met een achtjarig meisje uit Ishpeming, Michigan? Abby maakt prachtige schilderijtjes op basis van Nev’s foto’s. Nev is onder de indruk van haar talent.

En zo ontstaat dus via facebook een warme band tussen mensen die elkaar nog nooit ontmoet hebben. Nev leert online Abby kennen, haar moeder Angela, en wordt zelfs verliefd op Abby’s knappe halfzus Megan. Zijn vrienden ruiken een goed verhaal en starten een videodocumentaire. Catfish is het resultaat.

Ontmaskering

Maar u voelt ‘m al aankomen: het is allemaal veel te mooi om waar te zijn. Net wanneer de internetidylle te klef begint te worden, ruikt Nev lont.

Het is ook weer dankzij het internet dat hij de leugens weet te ontrafelen. De reportage krijgt nu opeens een sensationele wending. Nev en zijn vrienden besluiten, als een driekoppige Peter R. de Vries, naar Ishpeming te reizen voor de grote ontmaskering.

Verklappen wat ze daar vinden zou zonde zijn, maar het is niet wat u verwacht.

Twijfel

Er was veel discussie tijdens het Sundance Film Festival, over de vraag of Nev, Ariel en Henry van te voren wisten wat ze zouden aantreffen. De makers houden vol dat ze er met open ogen zijn ingetuind. Misschien. Maar wie de drie bezig ziet in Catfish, ziet ook drie slimme, ambitieuze filmmakers die dolgraag willen scoren.

En eigenlijk maakt dat Catfish nóg interessanter. De film is al verrassend, geestig en de finale is gevoelig, maar het feit dat de makers twijfel laten bestaan over de zuiverheid van hun documentaire, voegt nog een extra laag toe aan dit fascinerende spel met waarheid en leugen.

Het is iets om over na te denken op het moment dat we een nieuw profiel aanmaken - al dan niet met gefotoshopte foto. De sociale media worden steeds belangrijker, maar weten we nog wel wie onze online vrienden zijn en wat hen beweegt?

In 8 zalen