Met Shaun of the Dead en Hot Fuzz bewees Edgar Wright al over een origineel gevoel voor humor te beschikken. Zijn nieuwste, Scott Pilgrim, is een held voor iedere nerd, wereldwijd.

Want echte geeks zullen appreciëren dat Scott Pilgrim vs The Wold de verfilming is van de comic van Canadees Bryan Lee O'Malley en opent met het Universal logo in 8-bit grafics. Inclusief zo’n primitief arcadegame-muziekje.

De rest kan genieten van Scotts rap van de tongriem gesneden vrienden, zijn garageband Sex Bob-Omb en zijn plotselinge verliefdheid op een meisje met knalroze (later: blauw) haar, de sarcastische Ramona Flowers (Mary Elizabeth Winstead).

7 evil exes

Michael Cera (Juno, Superbad) is Scott Pilgrim. Met zijn smalle gezicht, warrige haardos en beteuterde piepstem is hij een fijne antiheld. En juist deze sympathieke sukkelaar zal, om het hart van Ramona te winnen, een waar titanengevecht moeten leveren. Hij moet haar ‘7 evil exes’ verslaan.

En wie leerde de smalle Scott zijn vechtkunsten? Dat waren Street Fighter, Tony Hawk, Guitar Hero, Zelda… Wie zijn gameklassiekers kent, viert met Scott Pilgrim een waar feest der herkenning. Karatekicks, bliksemschichten, dubbelgangers, vlammende zwaarden: alles kan.

En zoals dat dan gaat in computerspelletjes: na iedere verslagen ex van Ramona, wordt de moeilijkheidsgraad een beetje opgevoerd. Tot de spetterende finale waarin Scott twee belangrijke bonuspunten wint. ‘Congratulations! You have won the power of…’

Bagage

De over elkaar heen buitelende verwijzingen en grappen worden bij elkaar gehouden door een eenvoudige structuur met zeven overzichtelijke levels en een leuke romantische rode draad. Niet alleen Ramona, maar ook Scott heeft exen. Hoe ga je om met al die emotionele bagage uit het verleden?

Niet al te serieus, in elk geval. Wright dist de onvermijdelijke filmclichés op met een dikke knipoog en laat je vooral genieten van tal van hilarische personages.

Van Knives Chau, bijvoorbeeld, de 17-jarige Chinese leerlinge van een Katholieke school die als een blok is gevallen voor Scott. Van Wallace, Scott’s homovriend die hem zijn huis en bed leent. Van Kim Pine, Scotts eerste vriendinnetje en thans de immer stuurs kijkende drummer van Sex Bob-omb. En van Ramona’s diverse, uiterst gevaarlijke exen natuurlijk.

Op z’n Scotts

Is al die geekyness niet teveel van het goede? Toch niet, want uiteindelijk pakt Wright je volledig in met zijn rare personages, dito dialogen (‘Your BF is about to be F-ed in the B!’) en knipogen naar onder meer Seinfeld, Bollywood en rockmuziek. Om het op z’n Scotts te zeggen: Scott Pilgrim vs The World zuigt absoluut niet.

In 15 zalen

Bekijk trailer