Sobere en sombere film waarin een tiener uit Missouri moet voorkomen dat haar huis wordt verkocht.

Amerikaanse films die zich afspelen in de staten die inwoners van New York en Los Angeles denigrerend ‘fly over country’ noemen – Missouri bijvoorbeeld - vallen doorgaans in twee soorten uiteen.

Het eerste genre is de horrorfilm waarin tieners autopech krijgen en vervolgens ten prooi vallen aan moordzuchtige inwoners met inteeltkoppen. Denk hierbij aan Deliverance of The Texas Chainsaw Massacre.

Kettingzaag & banjo

Het tweede soort betreft deprimerende Oscarkandidaten die de kijker inpeperen dat het leven in een trailer en boshut geen pretje is. Voorbeelden van dit genre zijn Sling Blade en Frozen River.

Winter’s Bone valt ook in deze categorie, al komt aan de gruwelijke ontknoping wel een kettingzaag te pas en is er, net als in Deliverance, een banjo te horen.

Pa in de bak, ma in de war

Regisseur Granik laat de kijker in Winter’s Bone zonder verdere introductie kennis maken met Ree (geweldige rol van Jennifer Lawrence, eerder te zien in The Burning Plain).

Dit zeventienjarig meisje heeft de zorg over haar jongere broer en zus op zich genomen. Niet dat ze veel keus had: haar moeder is geestelijk in de war en haar vader zit in de bak wegens drugshandel.

Spoorloos

Veel geld heeft Ree ook al niet, dus is ze overgeleverd aan de vrijgevigheid van haar buren. Net als de situatie niet grimmiger lijkt te kunnen worden, blijkt haar vader op borgtocht spoorloos te zijn verdwenen.

Dat levert een nieuw probleem op voor Ree, want pa heeft het huis als borg opgegeven. En als hij niet komt opdagen staat Ree op straat.

Gastvrij

De kordate Ree gaat vervolgens bij alle verre familieleden polsen waar pa kan zijn. Erg gastvrij wordt ze niet ontvangen, tenzij het aanbieden van drugs hier onder gastvrijheid valt.

Haar zoektocht blijkt niet zonder risico te zijn: ze krijgt fikse bedreigingen naar haar hoofd geslingerd, maar Ree laat zich niet zomaar op straat zetten.

Twin Peaks

Winter’s Bone is een sobere en sombere film, en net als het thematisch verwante Frozen River blijft die beklemmende sfeer je lang bij. Die film leverde hoofdrolspeelster Melissa Leo een Oscarnominatie op, en ook Jennifer Lawrence maakt goede kans op een nominatie voor Winter’s Bone.

De film zelf won al de juryprijs op het Sundance filmfestival. In een bijrol zien we overigens Sheryl Lee voorbij komen – inderdaad, Laura Palmer uit Twin Peaks, inmiddels ook alweer 20 jaar ouder.

In 13 zalen

Bekijk trailer