Buddymovie waarin streberige smeris Mark Wahlberg gekoppeld is aan politiepartner Will Ferrell, die liever bureauwerk doet.

De samenwerking tussen komiek Will Ferrell en regisseur Adam McKay heeft al een hoop cult-komedies opgeleverd, die de Nederlandse bioscoop helaas nooit hebben gehaald.

Anchorman: The Legend of Ron Burgundy (2004), Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby en Stepbrothers (2008) bleven hier beperkt tot een dvd-release.

Funny or Die

Des te jammer is het dat juist een minder geslaagde film van de beide grappenmakers, The Other Guys, de bioscoop weer wel haalt. Zo wordt het hier natuurlijk nooit wat met Will Ferrell, een komiek die ook in Nederland een groter publiek verdient.

Ook op de website Funny or Die laten Ferrell en McKay zich regelmatig van hun meest hilarische kant zien.

Lefgozers en voetvolk

In The Other Guys is Ferrell een van die Andere Jongens: het voetvolk op een Newyorks politiebureau, waar twee luidruchtige patsers (Samuel L. Jackson en Dwayne Johnson) de dienst uitmaken.

Allen Gamble (Ferrell) dweept met deze lefgozers, tot grote ergernis van zijn partner Terry Hoitz (Mark Wahlberg) die tegen zijn zin bureauwerk moet doen.

Inschattingsfout

Maar wanneer de twee sterrechercheurs een fatale inschattingsfout niet overleven, ziet Hoitz zijn kans schoon: hij wil de straat weer op. Gamble heeft daar geen zin in, hij zit liever aan zijn bureau papierwerk af te handelen.

Daarmee hebben we twee tegenpolen die tot elkaar veroordeeld zijn: het hoofdingrediënt van elke buddy(cop)movie.

Hysterisch

Lastiger is het dat ook op humoristisch gebied Ferrell en Wahlberg elkaar niet zo goed lijken aan te voelen.

Wahlberg bewees eerder dit jaar nog in Date Night die hij erg geestig kan zijn in een ingetogen rol, maar in The Other Guys overschreeuwt hij zichzelf te vaak. Terwijl Ferrell het juist moet hebben van hysterische terzijdes.

Eva Mendes

De grappigste scènes zijn die met Eva Mendes, die de beeldschone vrouw van Gamble speelt, tot verbazing van Hoitz. Maar over het algemeen is The Other Guys niet leuk genoeg voor een komedie, en niet spannend genoeg voor een actiefilm.

Ferrell-fans kunnen beter Anchorman nog een keer bekijken, of naar Funny or Die surfen.

In 38 zalen