Typisch Britse tragikomedie met een jaar uit het leven van een ouder echtpaar (Jim Broadbent en Ruth Sheen). Een lach en een traan.

Mike Leigh heeft met films als Naked, Secrets & Lies en Happy-Go-Lucky een behoorlijke staat van dienst opgebouwd als chroniqueur van het alledaagse Britse leven.

Af en toe maakt hij ter afwisseling een uitstapje naar het verleden (Topsy-Turvy, Vera Drake) maar net als de thematisch sterk verwante regisseur Ken Loach is Leigh op zijn best als hij in het heden blijft.

Tom & Gerri

Dat doet hij ook in Another Year, een film die zoals de titel al suggereert prettig voortkabbelt en zo en passant een jaar beschrijft.

De centrale personages worden gespeeld door Jim Broadbent en Ruth Sheen als respectievelijk de geoloog Tom en de therapeute Gerri. Ze zijn getrouwd en hebben – in tegenstelling tot hun vrienden – een gelukkig huwelijk.

Hysterica

Een van die vrienden is Gerri’s collega Mary (Lesley Manville), een hysterisch type dat te veel praat, vooral als ze een wijntje op heeft. Ze is single en beweert daar prima mee om te kunnen gaan, maar ondertussen smacht ze naar een man.

Omdat de zoon van Gerri en Tom nog ongetrouwd is blijft ze hopen dat deze Joe (Oliver Maltman) voor haar valt. Maar daar zitten Tom en Gerri niet op te wachten.

Barbecue

Dan proberen ze toch liever Mary te koppelen aan een vriend van Tom, de al even verstokte vrijgezel Ken (Peter Wright). Ze organiseren zelfs een barbecue om de twee aan elkaar te koppelen, maar dat soort pogingen lopen doorgaans op niets uit.

Het resultaat is vaak even pijnlijk als amusant om te zien - zo ook in Another Year.

Liefdevol en herkenbaar

Mike Leigh toont zijn personages met hun zwakheden, maar doet dat wel op een liefdevolle manier. Doordat Leigh altijd een lange repetitietijd uittrekt voor de camera’s gaan draaien blinken zijn films uit in uitermate herkenbare situaties met personages van vlees en bloed. Another Year is daarop zeker geen uitzondering.

Cannes

De film ging eerder dit jaar in première op het filmfestival van Cannes, waar Lesley Manville tot verbazing en verontwaardiging van velen niet eens een nominatie ontving voor Beste Actrice.

Onterecht, want met haar pijnlijk eerlijke spel is ze het kloppende (of beter gezegd: gewonde) hart van het prachtige Another Year.

In 20 zalen