Na alle posterperikelen is er dan eindelijk de film zelf. En die is gruwelijk & geestig, met Huub Stapel als moordzuchtige Sinterklaas.

Als kind werden we bang gemaakt met Sinterklaas, en als ouder was er de terreur van de jaarlijkse infantiele Sintfilms waarin – o gruwel! - Rita Verdonk twee jaar terug zelfs opdraafde.

Gelukkig is er nu eindelijk een sinterklaasfilm die angst én amusement combineert voor iedereen die niet meer in de Goedheiligman gelooft: Sint dus.

Weinig collegiaal

Door het weinig collegiale geklaag van vakbroeder Johan Nijenhuis over de enge poster kan het niemand zijn ontgaan dat Sint eraan kwam.

En nee, dat was géén opzetje van de filmdistributeur, maar dankzij de gratis voorpubliciteit is de trailer nu wel al 1 miljoen keer gedownload. En weet dus vrijwel iedereen dat Sint draait om de moordzuchtige Niklas, gespeeld door Huub Stapel.

Aangebrande pietermannen

Deze Niklas komt dood en verderf zaaien zodra op 5 december een volle maan door de bomen schijnt. De roofsint neemt wraak omdat hij in 1492, toen het ook volle maan was op 5 december, werd verbrand door boze dorpelingen.

Sindsdien zijn Niklas' aangebrande helpers zwarte pietermannen, zoals Maas laat zien in een sfeervolle proloog.

Uitgemoord

In een tweede proloog, gesitueerd in 1968, wordt een boerengezin op sinterklaasavond uitgemoord door diezelfde Niklas. Alleen de jonge Goert weet te ontkomen. 42 jaar later is deze Goert (fijne rol van Bert Luppes) een verbitterde rechercheur, met een bloedhekel aan sinterklaas.

Hij waarschuwt zijn superieuren dat het weer volle maan wordt op 5 december, maar niemand neemt hem serieus.

Op stoom

Na de dubbele prologen neemt Sint gas terug omdat de hedendaagse hoofdrolspelers moeten worden voorgesteld, waaronder klasgenoten Egbert Jan Weeber en Caro Lenssen. Dit duurt iets te lang, maar ook het uitstellen van het volgende schrikmoment hoort bij een goede horrorfilm.

Wanneer Sint weer op stoom komt gaat het er ook gruwelijk geestig aan toe: de staf blijkt prima in te zetten voor onthoofdingen.

Strooigoed

Maas strooit gul met citaten uit eigen werk (De Lift, Amsterdamned, Flodder) en bewijst dat hij de enige echte Nederlandse horrormeister is.

Sint heeft inzakmomenten, maar ook instant klassieke scènes (Sint galopperend over de daken) en naast boerse grappen over dildo's ook de nodige subtiele humor, zoals het omgekeerde kruis op de mijter van de satanische Sint. Een kaartje voor Sint is hét sinterklaascadeau van 2010.

In 96 zalen.