Roadmovie/buddymovie van de makers van The Hangover. Robert Downey jr. wordt opgescheept met rampmagneet Zach Galifianakis.

The Hangover was in de zomer van 2009 een onverwacht groot kassucces. Dat was mede te danken aan de hilarische inbreng van de tot dan toe onbekende komiek Zach Galifianakis, een onberekenbare knuffelbeer.

The Hangover 2 is in de maak, maar tussendoor komt regisseur Todd Philips met Due Date, waarin Zach Galifianakis opnieuw de stoorzender mag spelen.

Planes, Trains and Automobiles

Due Date is een komedie volgens het bekende stramien van de roadmovie/buddymovie: twee onbekenden zijn tot elkaar veroordeeld omdat ze noodgedwongen samen een grote afstand moeten afleggen. Dat genre was vooral eind jaren tachtig populair dankzij films als Midnight Run, Rain Man en Planes, Trains and Automobiles.

Vooral aan die laatste film is Due Date flink schatplichtig. Want niet alleen het uitgangspunt (twee tegenpolen in een auto) maar ook de rolverdeling is overgenomen: Robert Downey jr. speelt de arrogante burgerman die Steve Martin destijds vertolkte, terwijl Zach Galifianakis als dikke stoorzender de gezette John Candy prima vervangt.

Masturberende hond

Dat wil overigens zeker niet zeggen dat Due Date een gemakzuchtige herhalingsoefening is, want dit genre vraagt nu eenmaal om twee tegenpolen en Downey jr. en Galifianakis spelen hun rollen met veel plezier.

Bovendien zijn de grappen talrijk én geheel van deze tijd: na de masturberende baby in The Hangover komt regisseur Philips nu met een masturberende hond.

Rampmagneet

Downey jr speelt een architect die per vliegtuig op weg is naar zijn hoogzwangere vrouw (Michelle Monaghan in een ondankbare rol). Door toedoen van rampmagneet Galifianakis wordt Downey niet alleen uit het vliegtuig gezet, maar komt hij ook nog op de no-fly lijst. Omdat hij zijn portefeuille kwijt is, ziet hij zich gedwongen met Galifianakis en zijn hond van Atlanta naar Los Angeles te rijden.

Onderweg stapelen de ongelukken en genante situaties zich al snel op, met name dankzij de kinderlijke Galifianakis. Die heeft de as van zijn vader bij zich in een koffieblik bij zich – dat moet wel mis gaan natuurlijk.

Een tweede Hangover is Due Date niet, maar het is wel een geslaagde bijdrage aan het roadmovie/buddymoviegenre.

Due Date draait in 90 zalen.