Carine Crutzen schittert als een veelgeplaagde vorstin. Jeroen Willems zet een al even treffende Claus neer.

Aan koningsdrama’s geen gebrek de laatste jaren: in tv-films als De Kroon of De Prins en het Meisje, en in tv-series als De Troon en Schavuit van Oranje kon worden meegeleefd en meegegniffeld met het wel en wee van de Oranjes.

En ook in Den Uyl en de affaire Lockheed zagen we onlangs het koningshuis weer uitgebreid voorbij komen.

De Kroon, De Prins, Majesteit

Vooral scenarist Ger Beukenkamp is hofleverancier in dit genre. Samen met regisseur Peter de Baan maakte hij De Kroon, De Prins en het Meisje, en daarnaast schreef hij het script van De Troon.

Beukenkamp en De Baan nemen opnieuw een onthullend – zij het speculatief - kijkje bij de Oranjes, in de film Majesteit.

Claus

Majesteit speelt zich af rond de herfst van 2003, een jaar na de dood van Claus. Beatrix (sublieme rol van Carine Crutzen, die niet eens een Gouden Kalfnominatie ontving) worstelt in de aanloop naar de Troonrede met herinneringen aan haar overleden man, in flashbacks gespeeld door Jeroen Willems (die wel een Gouden Kalf won voor zijn rol).

Vorstelijke conflicten

Tegelijkertijd raakt Beatrix in conflict met Balkenende (geestige rol van Marcel Hensema) over een passage in de Troonrede.

En of de vorstin al niet genoeg aan haar vorstelijke hoofd heeft, verlooft haar zoon Friso zich met Mabel, wier antecedenten niet geheel vlekkeloos zijn. En Willem-Alexander doet ook al moeilijk over de troonopvolging.

Fenomenale Crutzen

Al deze verwikkelingen hadden kunnen leiden tot kluchtige taferelen vol Kopspijkers-achtige imitaties, maar De Baan weet de knipogen aardig in te dammen.

Bovendien heeft hij aan de fenomenale Crutzen – die niet eens zoveel lijkt op Beatrix maar wel haar essentie weet te belichamen – een rots in de branding van alle stormachtige verwikkelingen.

Hadewych Minis

Eigenlijk is Crutzen ook de voornaamste reden om majesteit in de bioscoop te gaan zien, want aan alle tv-series over het koningshuis voegt Majesteit niet zoveel toe.

Speciale vermelding verdient nog Hadewych Minis als Maxima; ze speelde deze rol zes jaar terug overigens ook al in het koningsdrama De Kroon, ook van De Baan en Beukenkamp.

In 28 zalen

Bekijk trailer