Vlotte en vermakelijke film over het ontstaan van Facebook. Met Jesse Eisenberg als Mark Zuckerberg, the nerd you love to hate.

Facebook is met 500 miljoen ‘vrienden’ al zo’n wereldwijd instituut dat het nauwelijks voor te stellen is dat het krap zeven jaar bestaat.

En dat het eigenlijk min of meer per ongeluk in een dronken bui is bedacht, door een contactgestoorde (!) nerd nog wel. Om deze Mark Zuckerberg draait het allemaal in The Social Network.

Briljante dialoog

Wie vreest een film lang naar nerds achter computers te moeten kijken wordt in de sublieme openingsscène al meteen gerustgesteld met een briljante dialoog van scriptschrijver Aaron Sorkin (The West Wing).

In een café op de campus van Harvard in Boston ruziet de arrogante Mark met zijn vriendin Erica (Rooney Mara), die het vervolgens uitmaakt: ‘Niet omdat je een nerd bent, maar omdat je een klootzak bent.’

Stuurse nerd

Mark, wel degelijk een stuurse nerd die zijn gebrek aan sociale vaardigheden tracht te compenseren met een overdosis intelligentie, bedenkt daarna in een dronken bui een website, Facemash, waarin studentes op uiterlijk kunnen worden beoordelen.

Nog diezelfde nacht ligt het netwerk van Harvard plat, wegens overbelasting. Mark wordt op het matje geroepen bij het bestuur maar is niet erg onder de indruk.

Exclusieve clubs

Wél onder de indruk zijn twee rijkeluiszoontjes die in het digitale genie Zuckerberg de ideale nerd zien om hun privénetwerk op te bouwen. Voor Mark zou dat dé manier zijn om binnen te komen bij de exclusieve clubs, waar hij zo graag lid bij zou willen horen.

Maar flashforwards naar latere juridische verwikkelingen tonen al wat de kijker toch al weet: Mark gaat stiekem zijn eigen gang en ontwikkelt uiteindelijk Facebook.

Verbale steekspelletje

Door het verhaal niet rechtlijnig te vertellen, maar heen en weer te gaan in de tijd voorkomt Fincher (Fight Club) dat The Social Network een saaie en-toen-en-toen-film wordt.

De juridische verwikkelingen –niet alleen de rijke tweeling, maar ook zijn beste vrienden klagen Mark aan - leveren meesterlijke verbale steekspelletje op waarin Zuckerberg heerlijk sarcastisch uit de hoek kan komen.

Revenge of the nerds

The Social Network is een vlot drama geworden, een schelmenroman over de ultieme revenge of the nerds. Dat legt Justin Timberlake in een bijrol als de oprichter van Napster nog even haarfijn uit: ‘dit keer zijn wij aan de beurt.’

Maar het is Eisenberg die met zijn heerlijk verstoorde oogopslag de film draagt als Zuckerberg, the nerd you love to hate.

In 69 zalen

Bekijk trailer