Red – Robert Schwentke

Ze waren en ze zijn nog altijd fantastisch: Bruce Willis, Morgan Freeman, John Malkovich en Helen Mirren. Retired: Extremely Dangerous.

Voor The Expendables zochten Sylvester Stallone, Dolph Lundgren en Mickey Rourke het gezelschap op van een generatie jonge actiehelden.

De helden van Red houden de schijn niet langer op. Deze actiefilm draait om oudgedienden, and proud of it.

Too old for this shit

Het is een grappige idee, dat voorbouwt op de grafic novel van Warren Ellis en Cully Hamner. Red verscheen in 2003 en 2004 als stripserie en vertelt het verhaal van een gepensioneerde CIA-agent die het gevecht aangaat met zijn voormalig werkgever.

Was de comic nog redelijk serieus, regisseur Robert Schwentke (The Time Traveler’s Wife) maakt er een actiekomedie van. Bruce Willis speelt de hoofdrol. Goede keuze, want na vier deeltjes Die Hard is hij ook een beetje ‘too old for this shit’.

SWAT

Wanneer de film begint heeft Frank Moses (Willis) eigenlijk niet veel meer om handen dan het innen van de maandelijkse cheque en flirterige telefoongesprekjes voeren met Sarah (Mary-Louise Parker), de medewerkster van de pensioenverzekeraar.

Liefde lijkt zelfs even in het verschiet te liggen voor onze oude vriend. Helaas, de eerste echte ontmoeting met Sarah wordt ruw onderbroken door een SWAT-team. Frank en Sarah moeten vluchten. Het lijkt erop dat de CIA van zijn ex-werknemer af wil. Frank weet te veel.

Mooie koppen

In de kelders van het hoofdkantoor in Langley bewaart de oude archivaris (Ernest Borgnine. Red zit vol mooie oude koppen: Richard Dreyfuss, Brian Cox…) de dossiers van alle oud CIA-medewerkers. Frank roept de hulp in van zijn oude maatjes.

Joe Matheson (Morgan Freeman) en Victoria (Helen Mirren) mogen dan een dagje ouder zijn, ze zijn nog altijd razend snel en scherp. Als een keurige dame op leeftijd schikt Victoria bloemstukjes in haar landhuis, maar wanneer het gesprek haar even niet aanstaat trekt ze haar stengun te voorschijn!

Maffe Malkovich

Dat is grappig natuurlijk, maar Red vertrouwt wel heel erg op het lachwekkende contrast tussen oude besjes en hun gewelddadige acties. Soms is het alsof Robert Schwentke steeds dezelfde grap vertelt.

Gelukkig is er nog John Malkovich in de rol van Marvin Boggs. Elf jaar lang voerde de CIA ultrageheime experimenten op hem uit met LSD, en dát merk je. Zoals deze oudere versie van Murdock het zelf zo mooi verhaspeld: ‘They switched the flip.’

Actiefilm

Antiek of niet, de vier leden van Red weten wel hoe je een raket afvuurt, een machinegeweer leegschiet of anderszins de boel op stelten zet. In de tweede helft is er weinig ruimte voor bejaardengrappen. Dan is Red gewoon een actiefilm.

Iets te gewoon eigenlijk. Want zo interessant is het complot dat Frank Moses en zijn vrienden ontrafelen nou ook weer niet. Dat is er een van dertien in een dozijn. Robert Schwentke probeert het verhaal nog serieus te nemen. Liever hadden we gezien dat hij Willis, Mirren, Freeman en Malkovich nóg iets verder over de top liet gaan.

In 84 zalen

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie