Een 3D animatiefilm over uilen, dat betekent: lieve donzige uilskuikens, wijsheid en prachtige zweefvluchten. Maar ook: vlijmscherpe klauwen!

Een 3D animatiefilm over uilen, dat betekent: lieve donzige uilskuikens, wijsheid en prachtige zweefvluchten. Maar ook: vlijmscherpe klauwen!
Regisseur Zack Snyder heeft een opvallende carrière. Hij debuteerde in 2004 met de remake van de horrorklassieker Dawn of the Dead. In 2006 maakte hij de minstens zo bloedige stripverfilming 300. Vorig jaar verfilmde hij de heilige graal onder de graphic novels, Watchmen.

En nu komt Snyder dus met een animatiefilm voor het hele gezin, over uilen.

De film wordt ook in een Nederlandse versie uitgebracht, met de stemmen van Daan Schuurmans en Carice van Houten.

Niet zomaar uilen, natuurlijk. Legend of the Guardians (Nederlandse titel: Legende van Ga'hoole) is gebaseerd op de kinderboekenreeks van Kathryn Lasky. De fantasy-avonturen van het moedige kerkuiltje Soren zijn populair. En zo groot is de overstap voor Snyder nu ook weer niet. Zijn vorige films stonden ook al bol van de computer generated images en het spektakel.

Majestueus

Want spectaculair is Legend of the Guardians: The Owls of Ga'hoole. Of het nu gaat om de uilen die majestueus zweven boven het wolkendek of om de spannende luchtgevechten met de kwaadaardige 'Volmaakte Strijders': het ziet er allemaal even schitterend uit. En in 3D.

In het bos van Tyto leven de uilenbroeders Soren en Kludd. Vader vertelt hen verhalen over de Bewaarders van Ga'hoole, moedige gevleugelde helden die het rijk van de kerkuilen beschermen. Soren droomt van zijn idolen, maar hij is nog jong. Hij heeft pas net zijn eerste vliegles gehad.

Enthousiaste vliegpogingen brengen Sören en Kludd meteen in de problemen. Ze vallen uit de boom. Hun vleugels zijn nog niet sterk genoeg om weer omhoog te kunnen vliegen. Zo vormen ze een gemakkelijke prooi voor de Volmaakte strijders. Ze worden gevangen genomen en weggevoerd.

Metaalbek

Wat volgt is het overbekende verhaal van de strijd tussen goed en kwaad. Soren weet uit gevangenschap te ontsnappen en reist naar de Grote Boom. Daar wil hij de hulp inroepen van de legendarische Bewaarders van Ga'hoole. Hopelijk zullen zij hem helpen om zijn broer Kludd te bevrijden.

In het begin zijn de kerk-, sneeuw-, dwerg- en vele andere soorten uilen nog erg vertederend en valt er te lachen om bijvoorbeeld hun gewoonte uilenballen te braken. Zodra het avontuur echt op gang komt, wordt Legend of the Guardians: The Owls of Ga'hoole echter behoorlijk spannend en duister.

'Metal Beak', de aanvoerder van de Volmaakte Strijders, verbergt zijn mismaakte uilenkop onder een metalen kap. Wanneer zijn gewelddadige troepen zich met hun metalen klauwen en stalen helmen op onze helden storten, weten we weer: dit komt van de regisseur van het bloeddorstige 300.

Uilskuikens

Diezelfde regisseur heeft trouwens opnieuw moeite om zijn personages tot leven te wekken. Soren wil Kludd redden, maar zijn jaloerse broer heeft inmiddels de andere zijde gekozen. Het is een klassieke broedertwist, maar Snyder biedt de kijker weinig gelegenheid om mee te leven met Sorens dilemma.

Het bewijst nog maar eens hoe verwend we eigenlijk zijn met de perfect gebalanceerde animatiefilms van Pixar. Vergeleken daarmee komt Snyder niet verder dan een doorsnee avontuur, wat geforceerde grappen en uilen die er weliswaar schitterend uitzien, maar weinig hart tonen.

Niet dat de uilskuikentjes in de bioscoopzaal daar om zullen malen: zij spreiden straks hun vleugels en zweven anderhalf uur lang weg over dit spectaculaire land van de uilen.

(Nederlands) in 74 zalen
(Engels) in 63 zalen

Bekijk de trailer: