Documentaire dan wel mockumentary over de even beroemde als anonieme straatartiest Banksy.

Op de filmfestivals van Venetië en Toronto draaide Casey Afflecks regiedebuut I’m Still Here. De documentaire leek een onthutsend verslag van de teloorgang van Joaquin Phoenix, die zijn acteurscarrière aan de wilgen hing om het als dikke bebaarde rapper te proberen.

Na de vertoning in Venetië bleef de pers in verwarring achter. Was Phoenix echt de weg kwijt, of was het een uit de hand gelopen grap?

Mockumentary

Affleck heeft inmiddels toegegeven dat zijn film een mockumentary was, waarbij vrijwel alles in scène was gezet. Daarmee haalde de regisseur – tevens de zwager van Phoenix - helaas wel de angel uit zijn eigen film, want een groot deel van het kijken ernaar was juist de twijfel die Phoenix in I’m Still Here zaaide met zijn idiote gedrag.

Banksy

Een soortgelijk spelletje speelt de bekende – maar anonieme – straatartiest Banksy met het publiek. Banksy en andere graffitikunstenaars zijn het onderwerp van de ‘documentaire’ Exit Through the Gift Shop. Want ook in dit geval moet de term documentaire met de nodige scepsis worden gehanteerd.

Amateurfilmer

De film voert als centraal personage namelijk een Franse filmer op, Tierry Guetta, die obsessief alle graffitikunstenaars ter wereld wil vastleggen.

De amateurfilmer heeft al kasten vol videotapes verzameld wanneer hij eindelijk de beroemdste street artist Banksy op het spoor komt. Met beelden van diens werkwijze kan hij zijn documentaire completeren.

Mr. Brainwash

Maar de chaotische Fransman blijkt geen raad te weten met zijn overdaad van videomateriaal, dus neemt Banksy de regie over. Waarop Tierry op zijn beurt met graffiti aan de slag gaat onder de naam Mr. Brainwash - en niet zonder succes.

Want dankzij het succes van Banksy is er een markt voor street artists, of ze nu talent hebben of niet.

Geestig en intrigerend

Exit Through the Gift Shop is een geestige kijk op de wereld van de straatkunst, waarbij wel degelijk bestaande kunstenaars aan het woord komen. Maar of Mr. Brainwash echt is dan wel een creatie is van Banksy laat de film op intrigerende wijze in het midden.

Het is aan de kijker om te concluderen waar de documentaire ophoudt en de mockumentary begint.

13 zalen

Bekijk de trailer: