Gezinsdrama naar het boek van Arnon Grunberg. Met Sylvia Hoeks en een weergaloze Gijs Scholten van Aschat. Vijf Gouden Kalfnominaties.

Arnon Grunbergs roman Tirza was meteen na het verschijnen vier jaar geleden een bestseller.

Het verhaal over het verziekte huwelijk van de verbitterde Jörgen Hofmeester en zijn onverbiddelijke liefde voor dochter Tirza, zijn zonnekoningin, was een beklemmende pageturner. Maar ook onverfilmbaar, was unaniem het oordeel.

Hatelijke dialogen

Maar de wetten van de kassuccessen eisen tegenwoordig ook in Nederland dat bestsellers verfilmd moeten worden. Tirza was al als toneelstuk bewerkt, en we mochten nog blij zijn dat er geen musical van was gemaakt.

De hatelijke dialogen van Grunberg smeken er ook om te worden uitgesproken door acteurs. Maar de opbouw van het 400 pagina’s dikke boek maakte dat weer een stuk lastiger.

Namibië

Regisseur Rudolf van den Berg loste dat in zijn scenario op door de structuur van het verhaal volledig om te gooien, en het slotdeel als uitgangspunt te nemen. Dat Jörgen Hofmeester uiteindelijk naar Namibië gaat om zijn Tirza te zoeken, vormt nu de hoofdmoot van de film.

Die blijft daardoor ook interessant voor de hele volksstammen die het boek hebben gelezen en de dramatische afloop dus kennen.

Troef

Met Gijs Scholten van Aschat heeft de film bovendien een weergaloze Hofmeester als troef. De acteur zet de verbitterde vader, die langzaam beseft dat hij compleet overbodig is, met net genoeg humor neer om al de zwartgalligheid te relativeren.

Sylvia Hoeks is als de tien jaar jongere Tirza al even overtuigend, mede dankzij een beugeltje. En Johanna ter Steege zet in een paar vlammende scènes de ex-vrouw van Jörgen zo krengerig neer dat je medelijden krijgt met Jörgen.

Kinderhoertje

Een andere troef wordt uitgespeeld in Namibië, waar Jörgen aanvankelijk tegen zijn zin gezelschap krijgt van het kinderhoertje Kaïsa (Keitumetse Matlabo). Zonder ooit naar goedkoop sentiment af te glijden sleept Jörgen haar mee op zijn zoektocht.

Dat hij daarmee een makkelijke ‘sprechhund’ (zoals dat heet) heeft om zijn verhaal aan kwijt te kunnen is te vergeven, omdat deze scenariotruc prima uitpakt.

Gouden Kalf

Van den Berg zet in Tirza de kijker regelmatig op het verkeerde been, met flashbacks die zich geheel of gedeeltelijk in Jörgens geest blijken af te spelen. Een gedurfde keuze, maar het zorgt ervoor dat de spanning langzaam wordt opgebouwd.

Wanneer aanstaande vrijdag de Gouden Kalveren worden uitgereikt zal het knap lastig worden om Gijs Scholten van Aschat te verslaan in de categorie Beste Acteur.

66 zalen

Bekijk de trailer: