Uitbundige B-film rond de pokdalige held Danny Trejo, met bijrollen voor Robert de Niro, Jessica Alba en Lindsay Lohan.

Bekijk het interview met de hoofdrolspeler.

Drie jaar terug presenteerden Quentin Tarantino en Robert Rodriguez met veel bombarie hun Grindhouse project: een double bill van twee exploitatiefilms, aangevuld met fake-trailers van films die zogenaamd ‘binnenkort in dit theater’ waren te zien.

De double bill flopte in de VS, waarna de films (Death Proof en Planet Terror) in Nederland los van elkaar werden uitgebracht, zonder fake-trailerprogramma.

Mexicaanse messenwerper

Maar dankzij Youtube nam de populariteit van vooral één van de fake-trailers alleen maar toe: de trailer van Machete, een volkomen over de top actiefilms over een Mexicaanse messenwerper.

Deze wreker werd gespeeld door de pokdalige Danny Trejo, een acteur die sinds Desperado (1995) in alle films van Robert Rodriguez te zien was geweest.

Bajesklant Trejo

De voormalige bajesklant en ex-bokser Trejo dook met zijn karakteristieke kop, hangsnor en wild getatoeëerde lichaam de afgelopen 25 jaar in bijna 200 films op, meest recent nog in het door Rodriguez geproduceerde Predators.

Ook daarin speelde hij weer de vertrouwde bijrol van Mexicaanse schurk. In Machete speelt hij voor het eerst de hoofdrol, en het is nog een heldenrol ook.

Seagal & De Niro

Machete is een wraakfilm, want de titelheld wil wraak nemen op de ploert (Steven Seagal, met geverfd haar) die zijn gezin uitmoordde. Machete komt in het nauw wanneer hij wordt gedwongen een aanslag op een ultrarechtse Texaanse senator (Robert de Niro) te plegen.

Dat blijkt echter een smerig opzetje: de aanslag moet mislukken om de senator als zogenaamd slachtoffer van Mexicaanse extremisten weer in het zadel te helpen.

Mexploitation

De blaxploitationfilms uit de jaren zeventig koppelden een politieke boodschap aan uitbundig geweld en veelvuldig vrouwelijk naakt. Machete doet hetzelfde en is door Rodriguez dan ook ‘Mexploitation’ gedoopt.

Het geweld is extreem, maar altijd cartoonesk: wanneer Machete uit een ziekenhuis ontsnapt door de darmen van een schurk als liaan te gebruiken kan je daar eigenlijk alleen maar om lachen.

Niet-functioneel naakt

Ook qua vrouwelijk schoon scoort Machete hoog, dankzij bijrollen van Jessica Alba, Michelle Rodriguez en Lindsay Lohan, die regelmatig schaars gekleed door beeld paraderen.

Dat niet-functionele naakt werkt al evenzeer op de lachspieren als het feit dat alle grote namen (De Niro, Seagal en Don Johnson) schmierende schurken spelen. Machete is een B-filmfeestje van Rodriguez, met Trejo als eregast.