Zijn we al klaar voor een komedie over Islamitische zelfmoordterroristen? Four Lions is het hilarische avontuur van vier wannabe Al Qaida.

Kort na 11 september 2001 had Chris Morris er niet mee moeten aankomen, maar hopelijk is ons gevoel voor humor inmiddels voldoende hersteld.

Daar lijkt het op, want Four Lions deed het erg goed in Groot-Brittannië en werd genomineerd voor de Grand Jury Prize op het Sundance Film Festival.

Terecht succes voor de eerste speelfilm van de Britse radio en televisiekomiek Chris Morris. Hij doet precies wat Charlie Chaplin ooit in The Great Dictator deed met Adolf Hitler. Goede satire ontwapent, zelfs de meest afschuwelijke ideologie.

Mujahideen

Four Lions gaat over vier Britse Pakistani die vastbesloten zijn de 'kuffar basterds' op te blazen met één grote zelfmoordaanslag.

Gelukkig zijn Omar, Waj, Barry en Fessal ontzettende klungels. Hun training in een terroristenkamp is een totaal fiasco en aanvankelijk lukt het ze alleen om een schaap, een kraai en een magnetronoven op te blazen.

Bekijk de trailer

Natuurlijk nemen ze ook de verplichte terroristische videoboodschap op. Behalve ruzie over het imitatiewapen, een lange reeks bloopers en sappige scheldpartijen, levert dat ook een kreupele rap op in de stijl van Tupac: 'I'm the Mujahideen / and I'm making a scene / I am a Martyr / you're just squashed tomatoes'.

Malloten

Deze vier Jihadisten zijn kortom, volkomen verwesterd. 'It's just like Mortal Combat 'bro!' roepen ze terwijl op het Engelse platteland met explosieven oefenen. Vaak zijn de grappen in Four Lions net iets te flauw, maar veel situaties en typetjes zijn toch moeilijk te weerstaan.

Zo heeft Barry een vreemde redenatie die erop neerkomt dat ze het beste een bomaanslag kunnen plegen... op een moskee. Waj bestelt grote hoeveelheden chemicaliën in de plaatselijke apotheek vermomd als... IRA-terrorist. En als de grote dag aanbreekt, dossen deze fundamentalistische malloten zich uit in vier, echt volkomen belachelijke kostuums.

The Lion King

Tegelijkertijd laat de film ook zien dat Omar thuis een heel gelukkig gezinsleventje leidt. Zijn vrolijke vrouw steunt hem door dik en dun, ook al heeft Omar een wat vreemde 'hobby'. Zijn zoontje luistert met grote, bewonderende ogen wanneer hij hem voor het slapengaan de Bin Laden versie van The Lion King vertelt.

Ook dat is geslaagde satire: wie kan lachen om de menselijke kanten van zijn vijand, gaat hem misschien ook een beetje begrijpen. Hoe weerzinwekkend hun plan ook is, Omar, Waj, Barry en Fessal zouden je - helaas niet al te snuggere - vrienden kunnen zijn.

Zo letterlijk, boodschapperig of politiek correct (God en Allah verhoede!) is Four Lions gelukkig nooit, maar zo'n Jihad van de lach kunnen we tegenwoordig eigenlijk best gebruiken.

In 4 zalen