Stellan Skarsgård met paardenstaart! A somewhat gentle man is een best aardige zwarte komedie over een best zachtaardige ex-bajesklant.

Wanneer hij de gevangenis verlaat geeft een bewaker hem nog wat vriendschappelijk advies mee, maar erg enthousiast reageert Ulrik (Skarsgård) niet.

Niet op de herwonnen vrijheid. Niet op vriendschap. Niet op liefde. Ulrik heeft aan weinig genoeg en wil verder vooral niet opvallen.

Dat de zwijgzame en duidelijk niet al te intelligente ex-crimineel ook een gewelddadige zijde heeft, is al snel duidelijk. Ulrik zat twaalf jaar vast omdat hij een paar moorden heeft gepleegd, en hij beschikt nog steeds over een erg gemene kopstoot.

Zijn oude contacten in het milieu, de glibberige Jenssen die diens hulpje Rolf, dringen erop aan dat Ulrik meteen wraak neemt op de verrader die hem de bak in heeft gedraaid.

Vispastei

In de tussentijd bezorgt Jenssen Ulrik een kaal kamertje bij een bazige hospita en een baan als automonteur. Dat levert, op vrij absurdistische wijze, vertraging op voor het wraakplan.

De dikke hospita (Jorunn Kjellsby) snauwt Ulrik eerst af, brengt hem vervolgens wat etensrestjes en een oude televisie, en begint dan steeds mooiere jurkjes voor hem aan te trekken. Samen op zijn vuile bed, kijken ze naar het enige programma dat hij kan ontvangen: een Poolse soapopera. Al snel liggen ze ook samen 'romantisch' te doen.

Nou ja, romantisch? Ulrik die, nog kauwend op de vispastei, ligt te krikken met zijn hondslelijke, dominante hospita - het is een van de vele tragikomische scènes in A somewhat gentle man. Wie houdt van droge Deense komedies als Adam's apples en How to get rid of the others zal zich prima vermaken.

Schoonvader

Maar tussen alle grappen door, ontwaren we ook een verhaal over een eenzame man die toenadering zoekt tot de jonge vrouw die in de garage werkt en tot zijn zoon. Geir was zestien toen hij zijn vader Ulrik voor het laatst zag. Nu is hij 28. Zijn hoogzwangere vrouw is niet bepaald blij met haar criminele schoonvader.

Kiest Ulrik voor wraak, dan gaat hij met Jensen op stap en legt de man om die hem de bak in heeft geholpen. Kiest hij voor het leven en de liefde, dan... A somewhat gentle man brengt het allemaal tot een somewhat gemakkelijke conclusie.

Gelukkig valt er ondertussen wel 105 minuten lang te genieten van de vele prachtig geschreven en gespeelde personages. De hospita, Jensen, Rolf, de wat stijve eigenaar van de garage... Skarsgård pakt bijna iedere bijrol aan die hij krijgen kan (Dogma, Exorcist: The Beginning, Mama Mia!); men zou hem meer van dit soort mooie hoofdrollen moeten geven.

In 6 zalen