Bloed en bloot bepalen de sfeer in deze uitzinnige B-film in 3D over vraatzuchtige piranha’s. Met Elisabeth Shue in een heldenrol.

Toen Jaws in 1975 de eerste summer blockbuster was en daarmee de manier waarop Hollywood tegen zomerfilms aankeek voorgoed veranderde, waren er al vrij snel kapers uit de kust.

Een ervan was Piranha (1978), een B-film waarvoor regisseur Joe Dante ongegeneerd leende van Jaws. De film kreeg nog een vervolg, Piranha II: The Spawning, destijds het regiedebuut van ene James Cameron.

3D en toch plat

Inderdaad, dezelfde James Cameron die dertig jaar later met Avatar 3D terugbracht in de bioscoop.

Het is daarom ironisch te noemen dat de nieuwe Piranha – een remake van de film uit 1978 – gretig inhaakt op het 3D-fenomeen. Al grijpt de uitzinnige B-film met zijn platte driedimensionale effecten meer terug op 3D als kermisvermaak.

Bikinivermaak

Piranha 3D opent met een geslaagde verwijzing naar Jaws, met een Jaws-veteraan als de visser die het eerste slachtoffer wordt van de vraatzuchtige beesten.

Vervolgens ontspint het voorspelbare verhaal zich uitermate traag. Een afgelegen plaatsje aan een meer wordt overspoeld door jongeren die er hun jaarlijkse Spring Break vieren, een drankfestijn vol platvloers bikinivermaak.

Bekijk de trailer

Sheriff Elisabeth Shue heeft haar handen vol aan dronken brallende macho’s. Haar verlegen zoon heeft weer andere problemen: hij moet op zijn jongere broer en zusje passen terwijl hij liever mee zou feesten met het meisje waar hij verliefd op is.

Als een schreeuwerige blote tieten-filmer (Jerry O’Connell) hem geld aanbiedt om het meer te laten zien, zwicht hij daarvoor en laat hij zijn broertje en zusje alleen thuis.

Visvoer

De personages zijn zo eendimensionaal dat al snel duidelijk is wie voer voor de piranha’s wordt en wie niet. Zo kunnen we niet wachten tot de bloedirritante O’Connell visvoer wordt. Viskenner Christopher Lloyd is daarentegen reuze vermakelijk.

Dat de personages van bordkarton zijn hoort bij een B-film, maar het beloofde bloedbad laat wel lang op zich wachten. Maar als het zich dan aandient gaat Aja helemaal over de rooie, met even buitensporig als lachwekkend geweld.

Afgebeten lul

Van een meisje wiens haar in een buitenboordmotor belandt wordt niet alleen het haar, maar meteen ook het hele gezicht afgerukt. En schreeuwlelijk O’Connell krijgt zijn verdiende loon als zijn lul wordt afgebeten.

Piranha 3D is niet voor fijnproevers, maar liefhebbers van de betere wansmaak worden in het laatste half uur op hun wenken bediend. En de film eindigt bovendien met een killer ending dat smeekt om een sequel – die is dan ook al in de maak.

In 56 zalen