Wat is 'Het geheim in hun ogen'? Dat mag u zelf ontdekken in dit melancholische Argentijnse moordmysterie, winnaar van de Oscar voor beste buitenlandse film 2010.

Misschien viel het geheim te lezen in de ogen van de jonge vrouw die de Argentijns politie in 1974 aantrof: bruut verkracht en daarna vermoord. Twee werklieden werden opgepakt en veroordeeld.

El Secreto de sus Ojos vertelt hoe oud-rechtbankmedewerker Benjamin Esposito (Ricardo Darín) al die tijd overtuigd was van hun onschuld. Nu schrijft hij er een boek over.

Of misschien schuilt het geheim in de ogen van rechter Irene Hastings (Soledad Villamil). Vijfentwintig jaar na dato komt haar vroegere collega Benjamin bij haar met zijn vermoedens en zijn manuscript. En vooral... met al die herinneringen. Oude gevoelens tussen hen, die nooit helemaal zijn verdwenen.

Video

El Secreto de sus Ojos komt nog het dichtst bij een literaire thriller. Het draait hier niet om spannende achtervolgingen en vuurgevechten. Dit is een speurtocht naar wat ons mens maakt.

Juan José Campanella regisseert knap, bijna achteloos. De film schakelt soepel van 1974 naar 2000, van liefdesverhaal naar detective, en weer terug. Campanella vertelt een verhaal, schetst een beeld van Argentinië ten tijde van de militaire dictatuur en vindt ondertussen ook nog ruimte voor wat kantoorhumor.

Maar wat hij vooral blootlegt, dat zijn wij: met al onze zwaktes, liefdes, teleurstellingen en passies.

Darín en Villamil acteren prima. Guillermo Francella herinnert u zich misschien nog als de voetbaltrainer in Rudi y Cursi. Hij speelt ditmaal de rol van Benjamins alcoholische collega Sandoval.

Grappig, omdat hij de telefoon opneemt als 'Perry Mason'. Tragisch, in zijn zelfgekozen ondergang. Maar Sandoval is ook degene die de sleutel levert tot de ontrafeling van het geheim.

Ontknoping

Want bij een moordmysterie horen natuurlijk ook verschillende verdachten en een verrassende ontknoping. El Secreto de sus Ojos levert wat het belooft, maar onttrekt zich tegelijkertijd aan iedere bestaande formule.

Wat het geheim is van een goede film? Een wereld waarin echte mensen leven met verhalen die ook buiten de cinema blijven doorgaan. En een regisseur met oog voor menselijk gedrag, een fikse portie weemoed en het besef dat zelfs moord mensenwerk is.

In 13 zalen