Wisselvallige komedie waarin yup Paul Rudd de licht gestoorde Steve Carell meesleept om bij zijn baas in het gevlei te komen.

Paul Rudd heeft al een aardige carrière gebouwd op het feit dat hij als aangever zijn gezicht prima in de plooi kan houden.

In I Love You Man, Knocked Up en The 40 Year Old Virgin was hij getypecast als de straight man naast de komiek die de show mocht stelen. Dat waren respectievelijk Jason Segal, Seth Rogen en Steve Carell.

Video

Paul Rudd wordt in Dinner for Schmucks opnieuw aan Steve Carell gekoppeld. Voor The 40 Year Old Virgin waren ze ook al samen te zien in Anchorman, maar toen waren ze beiden aangevers van Will Ferrell. Carell speelde in die hilarische komedie overigens een zwakbegaafde weerman, en in Dinner for Schmucks borduurt hij door op die rol.

Schmuck

Carell is als Barry de ‘schmuck’ (sukkel, idioot) die Tim (Rudd) per ongeluk aanrijdt. Tim is op dat moment afgeleid door een gewetensconflict: hij maakt kans op een mooie promotie als hij een idioot meeneemt naar een etentje van zijn excentrieke baas. Maar zijn vriendin vindt dat een walgelijk idee en Tim zelf is er ook niet blij mee.

Maar wanneer hij Barry in de schoot krijgt geworpen kan Tim de verleiding niet weerstaan. Barry is een wereldvreemde sukkel die beroemde kunstwerken namaakt met opgezette muizen en deze ‘mousterpieces’ noemt.

Met Barry als gast heeft Tim de promotie in zijn zak. Maar dan zit hij voorlopig wel met hem opgescheept, terwijl hij hem eigenlijk voor zijn vriendin verborgen moet houden.

Vermoeiend

Dat leidt tot kluchtige taferelen die meestal eerder vermoeiend dan grappig zijn. Denk aan veel slaande deuren en persoonsverwisselingen. De komedie is gebaseerd op de Franse film Le Dîner de Cons (1998), die ruim een half uur korter was.

De Amerikaanse tegenhanger wordt nodeloos gerekt met zaken die verder geen rol spelen in het verhaal, zoals de aanval van spit die Barry eenmalig treft.

Sterke bijrollen

Carell en Rudd waren beter op dreef in hun eerdere films samen, en ook regisseur Roach (Meet the Parents, Austin Powers) heeft betere komedies gemaakt.

Dat Dinner for Schmucks toch nog een voldoende haalt is te danken aan de sterke bijrollen: Zach Galifianakis (The Hangover), Jemaine Clement (The Flight of The Conchords) en David Walliams (Little Britian) redden de wisselvallige komedie met hun bizarre optredens.

In 49 zalen