Bravourefilm van twee twintigers die meteen maar een avondvullende speelfilm maakten. Met Sally Harmsen en Achmed Akkabi.

Twee jongens zaten op een Britse filmacademie omdat ze voor de Nederlandse Filmacademie waren afgewezen.

Uit een mengsel van heimwee en bravoure bedachten ze een lange speelfilm over twee opscheppers. Hun low budget-project groeide uit tot volwassen speelfilm, waarvoor ze zelfs Halina Reijn en Pierre Bokma wisten te strikken en die nu in 32 zalen uitgaat.

DWDD

Een sterk verhaal? Inderdaad. Maar afgelopen maandag ging de film Sterke Verhalen wel degelijk in première in het Amsterdamse Paradiso. Teddy Cherim en Kees van Nieuwkerk, beiden 22, hebben het toch maar mooi geflikt.

En nee: dat Kees’ vader de bekende presentator van De Wereld Draait Door is speelde volgens de nieuwbakken regisseur geen enkele rol bij het tot stand komen van de productie.

Pinguïn

Al was het ongetwijfeld wel fijn dat hij zijn vaders netwerk kon gebruiken, zoals ook acteur Géza Weisz een beroep zal hebben gedaan op het adressenboekje van zijn vader Frans.

Maar goed, met een uitgebreid netwerk ben je er nog niet – het gaat erom wat je ermee doet. En Sterke Verhalen is een geslaagde debuutfilm geworden, vol vaart en frisse ideeën. Zoals een pinguïn in de hoofdrol.

Tractor

Sterke Verhalen is een raamvertelling rond het broodje aap-verhaal van de pinguïndief. Verteller Matthijs van de Sande Bakhuyzen doet uit de doeken hoe de onnozele boer Dennis (Achmed Akkabi uit Alibi) op zijn tractor naar Amsterdam komt.

Hij maakt kennis met de mooie Sanne (Sallie Harmsen uit Het Echte Leven) die hem uitnodigt voor een feest.

Ballotage

Maar dan moet Dennis wel eerst worden goedgekeurd door de ballotagecommissie, bestaand uit blower Mario (Géza Weisz) en versierder Marlon (Manuel Broekman).

Die laten hem in een dronken bui een pinguïn stelen uit Artis. De pinguïn moet de topattractie worden van het feest, maar als Sanne er van hoort smeekt ze Dennis de pinguïn terug te brengen. Wat zal Dennis doen?

Lach aan zijn kont

Sterke Verhalen moet het niet hebben van het verhaal zelf maar van de manier waarop het wordt verteld. Onder de jonge acteurs blinkt vooral Achmed Akkabi uit: hij bewijst opnieuw dat hij de lach aan zijn kont heeft hangen.

Sterke Verhalen verdient het om een hit te worden tot ver buiten Amsterdam, dat de makers zelf beschouwen als navel van de wereld. Hopelijk met een knipoog.

In 32 zalen