Actiefilm waarin Angelina Jolie een CIA-agente speelt die wellicht een Russische dubbelspionne is. Vermakelijke zomeronzin.

Benieuwd hoeveel filmrecensenten de verleiding kunnen weerstaan om te kunnen schrijven dat de ontwikkelingen in Salt met een korreltje - dan wel wagonladingen- zout moeten worden genomen.

Maar met een vergezocht scenario en een hoofdrolspeelster die Salt heet vraag je natuurlijk wel om die voor de hand liggende vergelijking.

Martelen

Hoe dan ook, als we kennis maken met Evelyn Salt (Agelina Jolie) is ze niet bepaald in a happy place: ze zit in een Noord-Koreaanse cel.

Daar wordt de halfnaakte Salt gemarteld, hoewel ze uitschreeuwt dat ze geen spion is. Dat blijkt toch anders te zitten na een spionnenruil: Salt werkt voor de CIA. De toon is gezet: Salt is een goede spionne die prima kan liegen.

Dubbelspionne

Dat gaat een essentiële rol spelen wanneer twee jaar later een Russische overloper zich in het CIA-hoofdkwartier meldt met de mededeling dat daar een Russische dubbelspionne werkzaam is: diezelfde Salt dus.

De geschrokken Salt slaat meteen op de vlucht – omdat de Rus de waarheid sprak, of om haar man te redden?

Truck hoppen

Haar superieur Liev Schreiber geeft haar het voordeel van de twijfel, maar daarmee heeft hij Salt niet terug. De snelle spionne glipt door zijn vingers als korrels... eh zand.

Ze springt van de ene rijdende vrachtwagen op de andere om aan de CIA te ontkomen. Het levert spectaculaire stunts op, die de aandacht prima van het ridicule verhaal afleiden.

Stuntvrouw

De makers van Salt willen ons doen geloven dat Jolie dergelijke stunts zelf deed, wat niet alleen tamelijk onwaarschijnlijk is voor een hoofdrolspeelster van een peperdure productie, maar nog meer voor een moeder die in elk interview beweert dat haar kinderen voor haar het belangrijkst zijn.

Er zijn in de film wel meer eigenaardige zaken. Waarom gooit Jolie halverwege een geheime actie in een wereldberoemd doelwit in Washington haar vermomming af, als ze dan nog niet kan weten dat ze herkend is?

Had de actrice, die zo graag haar stunts zelf doet, er soms geen zin in om onnodig lang met een gezichtsmasker op te lopen?

Netwerk

Maar de makers schoten wel in de roos wat betreft de aanwezigheid van Russische dubbelspionnen in de VS. Als er niet recent een netwerk van Russische spionnen was opgerold, had je dat idee af kunnen doen als ouderwetse Koude Oorlogsretoriek.

Maar dankzij dat bericht is Salt op een essentieel punt nét een stukje minder onwaarschijnlijk dan de rest van dit onzinnige, maar desondanks amusante zomervermaak.

In 77 zalen