Slappe Harry Potter-kloon waarin Nicolas Cage een onhandige tovenaarsleerling moet opleiden. Niet leuk en niet spannend.

In de Disneyfilm Fantasia uit 1940 zat een scène die The Sorcerer’s Apprentice heette en waarin Mickey Mouse als tovenaarsleerling met behekste bezems in de weer was.

Dat 70 jaar oude fragment leek producent Jerry Bruckheimer een leuk uitgangspunt voor een avonturenfilm.

Pakje boter

En waarom ook niet: de Disney-attractie Pirates of the Caribbean groeide onder Bruckheimers bezielende leiding uit tot een lucratief drieluik.

Maar nadat het op een videogame gebaseerde Prince of Persia: The Sands of Time eerder deze zomer niet echt imponeerde, slaat Bruckheimer met The Sorcerer’s Apprentice de plank andermaal mis.

Nicolas Cage

Aan Jon Turteltaub en hoofdrolspeler Nicolas Cage ligt het niet – deze combinatie leverde al twee amusante avonturenfilms op, de beide National Treasures.

Ook films waarin de ontwikkelingen niet altijd even logisch waren, maar dankzij flink veel vaart, spanning en humor viel dat niet echt op.

NY 2000

The Sorcerer’s Apprentice pakt een stuk moeizamer uit. De film begint al met de uitgebreide uitleg over eeuwenoude tovenaarsleerlingen van de legendarische Merlijn.

We zien vervolgens geschriften uit de achtste eeuw waarin de immer herkenbare tronie van Cage opduikt. Dan springt het verhaal naar het New York van 2000, waar in de skyline de Twin Towers vreemd genoeg al ontbreken. Tovenarij?!

Nerveuze nerd

Maar goed, de NY-proloog introduceert de schutterige tiener Dave, die voor het oog van zijn klasgenoten wordt vernederd. Tien jaar later is Dave een nerveuze nerd, gespeeld door Jay Baruchel.

En laat nu juist deze onhandige zenuwpees voorbestemd zijn om de nieuwe tovenaarsleerling te worden van de door Cage gespeelde Balthazar. Klunzige Dave moet dus worden opgeleid.

Bombardement

Maar na vele Harry Potterfilms slaat het publiek niet meer achterover van bombardement aan special effects. Bezwaarlijker is het gebrek aan spanning: zelfs als personages overlijden kan er altijd wel een oude tovenaarsspreuk worden afgestoft om het leed weer op te heffen.

Dat de dansende bezems uit de oude Disney-doos ook nog even opduiken kan niet voorkomen dat The Sorcerer’s Apprentice de kijker koud laat.

In 92 zalen