Vervolgfilm in de broeierige sfeer van de allereerste Predator-film. Niet origineel, maar wel rauw en vermakelijk. Met Adrien Brody als actieheld.

In 1987 stond Arnold Schwarzenegger op het toppunt van zijn roem. De Oostenrijkse Eik had net in twee Conan-films plus Terminator botten gebroken en ging met Predator op dezelfde weg door.

In de actiefilm van John McTiernan, niet veel later de regisseur van Die Hard, nam Schwarzenegger het als leider van een zootje ongeregeld in de jungle op tegen een buitenaards monster, de zogenaamde predator.

AVP

De film leverde drie jaar later een sequel op, Predator 2, dat het zonder Schwarzenegger moest stellen. Vervolgens bleef het aan het Predator-front stil tot de wezens in 2004 werden uitgespeeld tegen de aliens.

Dat onzalige Alien vs Predator-idee (AVP) leverde ook weer een sequel op, en daarna leken beide filmfranchises definitief doodgebloed.

Robert Rodriguez

Totdat filmstudio Fox, dat de rechten van Predator bezit, een oud script van Robert Rodriguez (Sin City) in een la vond, geschreven in 1994 en getiteld Predators.

NU.nl interviewt Rodriguez

Het verhaal vond net als de eerste predator-film plaats in de jungle, maar dan wel een jungle op een andere planeet. Dat idee sprak Fox wel aan, waarop Rodriguez er als producent een aanstormend regietalent bij zocht, Nimrod Antal.

The Governator

Voor spierbundel Schwarzenegger was anno 2010 geen plaats meer, al duikt The Governator volgende maand wel even op in The Expendables. Het was tijd voor een nieuw zootje ongeregeld, met dit keer Adrien Brody als leider.

Dat de broodmagere Oscarwinnaar van The Pianist een actieheld ging spelen zorgde voor de nodige scepsis van bloggers.

Geen slecht figuur

Maar Brody slaat dankzij een flink fitnessregiment geen slecht figuur, zolang hij zijn shirt aanhoudt. Samen met sluipschutter Alica Braga, huurmoordenaar Danny Trejo en andere ongure types wordt hij in een vreemde jungle gedropt.

Waarom weet niemand van het achttal, maar al vrij snel is het duidelijk dat de killers niet de jager, maar de prooi zijn.

Nostalgisch

Eigenlijk is Predators meer een remake van het origineel dan een vervolg erop. Dat is niet eens zo’n bezwaar, na de dwaalweg van AVP; de old school-effecten doen zelfs nostalgisch aan. En Laurence Fishburne duikt ook nog even op in een memorabele bijrol.

Voor Predatorfans die er geen moeite mee hebben dat Adrien Brody de rol van Arnold Schwarzenegger speelt is deze Predators een nostalgisch tripje terug naar de jungle.

In 47 zalen