Absurde actiefilm waarin Tom Cruise Cameron Diaz op sleeptouw neemt. Luchtig zomers onzinvermaak, maar wel aanstekelijk.

Tom Cruise’s status was in de periode dat hij de drie de Mission: Impossible-films maakte (1996-2006) bijna onaantastbaar.

Goed, we wisten wel dat hij een rare sekte aanhing, maar zolang hij puike films maakte was dat niet echt een bezwaar.

Maar de laatste jaren zijn er flinke scheuren in Cruise’s imago gekomen, en zijn enige kassucces sinds de laatste M:I-film was Valkyrie.

Salt en Hunt

Aangezien de vierde M:I-film pas voor volgend jaar gepland staat had Cruise wel trek in een luchtig doch actierijk tussendoortje.

De hoofdrol in Salt – nu gespeeld door Angelina Jolie - wees hij af omdat hij het personage te veel op zijn M:I-personage Ethan Hunt vond lijken.

Des te vreemder is het dat Cruise in Knight and Day een vrolijke variatie speelt op Hunt.

Vingervlug en vindingrijk

Als Roy Miller is Cruise iets minder verbeten dan als Hunt, maar wel net zo vingervlug en vindingrijk. Hij slaagt er bijvoorbeeld in alle inzittenden van een vliegtuig uit te schakelen terwijl de nietsvermoedende medepassagier June (Cameron Diaz) op de wc zit.

Voor de hysterische June weet wat er aan de hand is hebben ze een noodlanding gemaakt - en wordt ze al weer ongeschonden wakker in haar eigen bed.

Publiksbeschimpfung

Hoe Miller dat ongemerkt heeft geflikt vertelt de film niet – June was immers bewusteloos. Dat trucje flikt de scenarioschrijver nog een paar keer, waarmee de onzinnige film dicht tegen Publiksbeschimpfung aanschurkt.

En ook de belegen scenariotruc dat een televisie altijd nét dat nieuwsbericht uitzendt waar onze personages bij betrokken zijn wordt tot drie maal toe toegepast. Je moet maar durven.

McGuffin

De nonchalance waarmee van de ene kant van de wereld naar de andere kant wordt gereisd geeft al aan dat deze actiefilm met een hoeveelheid zout moet worden genomen die genoeg zou zijn gewest om de wegen de afgelopen winter ijzelvrij te houden.

De makers lenen veel van Hitchcock-films, onder meer het gegeven dat iedereen achter hetzelfde hebbedingetje aanzit – de zogenaamde McGuffin.

Lichte zomerkost

Wat dat precies is, doet er niet toe: het gaat om de reis, niet om de bestemming. Gelukkig zijn Cruise en Diaz aan elkaar gewaagd, zoals ze eerder al lieten zien in het loodzware Vanilla Sky.

Knight and Day is lichtere kost – vederlicht, als een opwaaiende zomerjurk, of een zomerhitje. Een typische zomerfilm dus, vermakelijk maar weinig memorabel.

In 106 zalen