Vierde en laatste deel van het antisprookje over de vriendelijke groene reus is beter dan deel drie, maar de leuke grappen zijn nu echt op.

Pixar deed er 15 jaar over om drie hoogwaardige Toy Story-avonturen te maken, concurrent Dreamworks had er slechts tien jaar voor nodig om een kwartet Shrek-films af te leveren.

Daarvan is de eerste, uit 2001, nog steeds de leukste. Het uitgangspunt van een antisprookje dat toch stiekem een sprookje was, is nog altijd onweerstaanbaar.

Kaalgeplukt

Shrek 2 was drie jaar later een welkom weerzien, maar de derde Shrek (2007) was en overvol en vergezocht avontuur. Het had er alle schijn van dat het universum van de vriendelijke groene reus was kaalgeplukt en dat de goede grappen op waren.

Het vierde deel, dat tevens wordt aangekondigd als laatste deel, is gelukkig weer een stuk leuker.

Sleur

De film begint, zoals de titel belooft, met het Forever After: de Engelse tegenhanger van het Ze Leefden Nog Lang en Gelukkig. Shrek beseft al snel wat dat inhoudt: elke dag is hetzelfde - één aaneenschakeling van gezinsgeluk.

Dat vreet aan hem, en het feit dat niemand meer bang voor hem is. Shrek is immers de populairste Oger van Far Far Away.

Vette adder

Shrek zit dus in een midlife crisis, en daardoor ziet Repelsteeltje zijn kans schoon. Ooit had hij de ouders van Shreks geliefde Fiona bijna zo ver dat ze bij hem een contract tekenden om de vloek van hun dochter op te heffen, maar Shrek was hem net voor.

Nu ziet Steeltje kans om wraak te nemen door Shrek een contract te laten tekenen met een vette adder onder het gras.

Back to the Future II

Shrek wil graag weer één dag leven zoals vroeger, toen de mensen nog bang waren voor hem, maar hij belandt in een vervallen Far Far Away waar Repelsteeltje de scepter zwaait.

Een parallel universum dus, zoals de alternatieve toekomst uit Back to the Future II, waarin de slechterik aan de macht is. Ziet Shrek kans om dit nare sprookje een happy end te geven?

Volgevreten Puss

De nieuwste Shrek moet het hebben van oude bekenden, maar dat is geen enkel probleem. Donkey en Puss in Boots zijn weer hilarisch, doordat ze er in dat parallelle universum net íets anders uitzien – vooral de volgevreten Puss.

Shrek 4 is een geslaagde afsluiting van het kwartet, maar net als bij Toy Story 3 is de koek nu echt op.

In 226 zalen