Waar waren we gebleven? In deel 2 gooide weerwolf Taylor Lautner al zijn charmes in de strijd, maar was het vampier Robert Pattison die Bella ten huwelijk vroeg. Fans van de romantische horrorsaga zullen niet teleurgesteld worden door het vervolg.

Al drie films lang twijfelt Bella (Kristen Stewart) tussen de twee grote liefdes in haar leven. Edward (Robert Pattison) is een romantische vampier die in zonlicht glinstert als bestond hij uit duizend diamantjes.

Jacob (Taylor Lautner) heeft een prachtig gespierd bovenlichaam en verandert regelmatig in een weerwolf.

Vooralsnog is Edward in het voordeel. Bella wil voor eeuwig met hem zijn, en wanneer je het over vampiers hebt betekent dat: als onsterfelijke ondode.

Edward heeft belooft haar bloed te zullen drinken, maar wil eerst trouwen. Bella hunkert, ze zwijmelt en ze smacht...

Mormoon

Voor wie het nog niet wist: The Twilight Saga is gebaseerd op de boeken van Stephenie Meyer, en zij is lid van The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. De nauwelijks verborgen seksuele moraal in Twilight is die van de aartsconservatieve Mormonen.

Het succes onder moderne pubermeisjes is daarom op z'n minst opvallend. Opgegroeid met geëmancipeerde moeders en de anticonceptiepil - en toch gaat hun hartje sneller kloppen bij dit reactionaire sprookje waarin seks en mannen beestachtige bedreigingen zijn en een burgerlijk huwelijk het hoogst haalbare. Bakvissenromantiek is onuitroeibaar, kennelijk.

Soap

Eigenlijk mag Eclipse ook geen op zichzelf staande film heten: het is een nieuwe aflevering van een populaire soap. Wie de vorige delen zag, kent de personages en zal willen weten of Bella toetreedt tot de vampierfamilie van Edward of kiest voor een leven als gewone sterveling met Jacob. Een legertje nieuwgeboren vampiers zorgt ondertussen voor wat actiescènes.

Ook visueel is Eclipse net een dure televisieshow, al is de cgi nooit écht goed. Met minimale hoeveelheden bloed, gelikte camerabewegingen, talloze close-ups en mooie koude kleuren levert regisseur David Slade (30 Days of Night, Hard Candy) wat er van hem verwacht wordt: Twilight-pudding. Het hapt lekker weg.

Hotter

Maar, anders dan deel twee, Eclipse verveelt ook niet. Al vroeg in de film wordt aangekondigd dat Belle een nieuwe bedreiging te wachten staat. De amoureuze concurrentie tussen Edward en Jacob wordt steviger aangezet. Ook het feit dat we meer te weten komen over de geschiedenis van Jasper, Rosalie en Jacob's clan houdt de aandacht vast.

En gelukkig mag er tussen al die lange smeltende blikken, ook gelachen worden. 'Heb je soms geen overhemd?' spot Edward wanneer Jacob voor de zoveelste keer zijn stoere bovenlijf showt. Jacob troeft zijn concurrent af in een scène waarin Bella dringend behoefte heeft aan lichaamswarmte, want: 'Let's face it, I'm hotter than you.'

Tja, en dat is natuurlijk wat de fans van The Twilight Saga écht bezighoudt. Of Bella kiezen kan? Een hint: in 2011 en 2012 verschijnen The Twilight Saga: Breaking Dawn deel 1 en 2.

In 103 zalen